Als je haar maar goed zit

Als je haar maar goed zit

Kappers in Dubai. Zelden zoveel mensen horen zuchten over hun kapsels en hun haar als hier. Ook ik heb er al aan moeten geloven. En ik was nog zo gewaarschuwd. 

In 2014 kondigde ik bij mijn vaste kapper in Den Haag aan dat ik ging emigreren naar Dubai. Al jaren was ik vaste klant bij hem. Daarvoor was ik nooit echt trouw geweest aan één bepaalde kapper, totdat ik bij kapper M. uitkwam. Bij hem was het een feest om naar de kapper te gaan. Een man die zijn vak verstond. Naast dat hij mijn krullenbol goed in bedwang kon houden, prachtige kleur kon zetten, was het vooral ook een gezellige kletsmajoor met humor.

Ik hoor kapper M. nog zeggen: “Ga je naar Dubai?!?! Wat gaaf!” Zelf stond ik destijds helemaal niet zo te trappelen om te emigreren. Kapper M. dacht daar anders over.

Even de kapper invliegen
“Als je nog een kapper zoekt? Laat maar weten. Ik kom wel naar Dubai hoor!” Vervolgens vertelde hij een geweldig verhaal over 3 van zijn klanten die jaren daarvoor ook naar Dubai geëmigreerd waren en hem destijds hadden ingevlogen. Bij gebrek aan een goede kapper ter plaatse hadden ze samen voor Kapper M. een vliegticket geregeld. Ook hadden ze al geregeld bij wie van de dames hij mocht logeren en welke hotels ze zouden bezoeken voor avondjes uit. Kapper M. hoefde niet lang na te denken en zat een paar weken later met zijn kappersspullen in het vliegtuig. Op naar Dubai.

Ik vond het toen lachwekkend en vooral enorm decadent. “Ze hebben toch ook kappers in Dubai?” Nooit verwacht dat dat ik deze dames ooit zou kunnen begrijpen.

Duur, duurder, duurst
Kappers zijn er hier in overvloed. Allerlei soorten en maten, en vooral in verschillende prijscategorieën. Het begint bij duur, dan heb je duurder. Gevolgd door uiteraard duurst. Een enkeling is goedkoop, maar vaak is daar een goede reden voor. Voor een simpele knipbeurt bij een mooie salon ben je al snel € 75,- kwijt. Laat staan als je jouw haar laat verven, dan kom je zo zonder problemen op € 150,- uit.

Nog nooit heb ik zoveel verschillende kappers bezocht als hier. Van Brits, Filipijns, Libanees tot Nederlands. En ik ben niet de enige. “Weet jij nog een goede kapper?” is een heel vaak gestelde vraag in gesprekken met vrouwen. Overigens bij alle vrouwen in Dubai. Ongeacht cultuur, afkomst of haardracht.

als je haar maar goed zit annechien

Zou ze dit bedoelen?
Tussen al die verschillende culturen ontstaat vaak miscommunicatie. Ook in de kapperstoel. Daar heb je al in je eigen taal soms last van, laat staan in een vreemde taal. Zo ook die ene keer bij een Libanese dame die voordat ik het wist ineens besloot dat mijn haar in lagen geknipt wel leuk zou staan. “Uhhhh, ik was nog niet klaar met mijn uitleg.”

Paniek, mijn haar brak spontaan af
In dit klimaat, waar in de zomermaanden je haar nog net niet van je hoofd brandt (bij wijze van spreken), heb je goede haarverzorging nodig. Met ook nog dag en nacht airconditioning, een snelle en gehaaste levensstijl, heeft het menselijk haar hier behoorlijk te leiden. Mensen douchen door al dat gezweet – op een zomerse dag met 45 graden – ook vaker. Zwemmen ook nog in het chloorrijke zwembad. En dan is er nog een andere kwaliteit van kraanwater, die het er niet beter op maakt. Google op hairloss in Dubai en je vindt legio artikelen.

Ooit werd ik bijna gek toen ik van de een op de andere dag merkte ik dat mijn haar op meerdere plekken helemaal afgebroken was. Paniek! Ik zag mezelf al rondlopen met een hele korte boblijn, die in het geval van mijn krullen meer op een helm zou lijken. Hele stukken haar waren afgebroken. Twee dagen later zat ik toen bij een dure salon waar een goede Nederlandse kapster werkt. Ik had dringend advies en iemand die mijn haar kon vertroetelen, plus herstellen, nodig.

Rust in de tent
Bijna 3 jaar in Dubai en mijn haar is weer (bijna) tot rust gekomen. Alle stress rond de emigratie en je plek vinden in een nieuw land zal ongetwijfeld ook mijn krullen weerbarstig hebben gemaakt. Nu is er weer een dagelijkse routine, en danst mijn haar weer in het rond.

De zoektocht naar kappers is afgelopen maanden nog doorgegaan. Nadat een Libanese kapster ineens mijn haar superkort knipte, terwijl ze de keer ervoor heel goed had geknipt, kon ik weer op zoek. Voor het eerst in mijn leven kwam ik bij een Nederlandse thuiskapster uit. Nu zij met zwangerschapsverlof is gegaan, ben ik via via bij een andere Nederlandse kapster uitgekomen. Mijn eerste bezoek bij deze kapster daar beviel erg goed. Ik ben positief gestemd dit keer. Alhoewel, het blijft Dubai, dus je weet nooit hoe het loopt.

In het ergste geval, ga ik toch maar eens sparen voor een vliegticket voor Kapper M.
Genoeg stof om over bij te praten, dat is zeker!

Bronnen:
Hairfall we reveal the reasons behind Dubai’s biggest hair problem

Water Abu Dhabi making your hair fall out

Is Dubai’s water responisble for your hair loss

Door | 2017-04-30T13:30:08+03:00 26 februari 2017|An apple a day, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.