Altijd zonneschijn schept een woestijn

Altijd zonneschijn schept een woestijn

Tientallen spreekwoorden en gezegden over het weer. Vooral over het ontbreken van de zon. Als Nederlander ontkom je er niet aan. Het enige wat er door mijn hoofd schiet momenteel is: “Na zon komt nog meer zonneschijn.” De originele variant kan ik gewoonweg even niet uitspreken. Waar ik gisteren in de auto nog 45,5 graden Celcius op het dashboard op zag doemen, kan ik niet anders dan concluderen dat de zomer ook dit jaar weer best warm is. 

Gesmolten
Al een paar dagen voel ik me wat rozig. De warmte heeft mijn brein doen smelten. Als dat bestaat… Gelukkig went de warmte ook echt. Na bijna 2,5 jaar in Dubai kan ik er beter tegen. Sommige dagen is de luchtvochtigheid alleen zo heftig dat je er na een paar minuten buiten uitziet alsof je uit de douche komt. Of is de hitte zo warm en droog dat het lijkt alsof er iemand een oververhitte föhn op je huid richt. In beide gevallen zegt je lichaam één ding: NAAR BINNEN.

13606453_1242130679161052_845148795052720178_n

Vergelijk het met koude en natte januari maand
Het voelt een beetje als januari in Nederland. Weinig te beleven, alle festiviteiten van december zijn voorbij en je zit eindeloos binnenshuis. Het blijft maar grauw, koud, nat en saai. Buiten zijn is geen pretje, dus daar zit je weer op de bank een beetje te hangen. Niet echt mijn favoriete periode, alleen het hoort erbij.

De uitvinder van de airconditioning ben ik eeuwig dankbaar. Binnen is het goed toeven. Buiten kom je nu echt zo min mogelijk. Nu moeten mijn hondjes uiteraard wel even naar buiten, dus maken we rond 05.30-06.00uur een lange ochtendwandeling. De rest van de dag slapen ze of zetten ze binnen de boel op stelten. Verder ben ik als een ware padvinder de koelste paadjes aan het opsporen. Waar is schaduw, waar is groen en waar kan er een windje staan? De beestjes zelf vinden het prima. Pas als de zon onder gaat, komt er weer actie in (ook al blijft het warm, met 30+graden).

IMG_6461

Mijn recept
Veel water drinken, binnen blijven en vooral niet te druk maken. Meer hitte in je lijf kan je echt niet gebruiken. En zo nu en dan even flink zuchten en even stoom afblazen bij vrienden. “Pffff, zucht, steun…” Lekker Hollands, klagen over het weer. Zouden we daarom ook zoveel op het weer gebaseerde spreuken en gezegden hebben?

Wat schetste mijn verbazing, er bestaat maar liefst een Nederlands gezegde waarin de woestijn een rol speelt. 

“Altijd zonneschijn schept een woestijn.”

De letterlijke betekenis kan ik niet anders dan beamen….

Na regen komt zonneschijn
Achter de wolken schijnt de zon
Het regent pijpestelen
Regen in mei dan is april voorbij|
Ook de herfst heeft zonnige dagen
Hij is voor de regen thuis
Men moet hooien als de zon schijnt
Een dag is nooit zo nat of de zon schijnt altijd wat

 

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.