De Woestijn Zandveger

De Woestijn Zandveger

De naam zegt genoeg: De Woestijn Zandveger. In een land dat voor 80% uit woestijn bestaat, kom je zand, heel veel zandkorrels tegen. En dat zand heeft een nogal sterke wil. Het gaat waar de wind het brengt. Met de inzet van De Zandveger, doet de mens hard zijn best om het zand in bedwang te houden.

Zandvegers zijn er in verschillende gradaties. Zo hebben we de amateurs, die onderaan bungelen en het nooit winnen van de natuur. Dagelijks vegen de amateurs hun balkons of tuinterras aan. Schoon wordt het nooit. Toch denken de amateurs dat ze met eindeloos poetsen het zand uit hun huizen, van hun eettafels, en hun witte wasgoed kunnen houden. Houd moed amateurs, het heeft ook tijd nodig voordat je een professioneel sporter bent…

Zand in de woestijn
Zandvegen is net topsport. De klad mag er niet in komen, want dan ben je terug bij af. De Verenigde Arabische Emiraten bestaat voor 80% uit zandwoestijn, onderdeel van de Arabische Woestijn. Dit is de 4e grootste woestijn van de wereld met een oppervlak van 2,33 miljoen km² door 8 landen.

Het echte werk
Om deze woestijn aan te pakken heb je professionals nodig. Die dag in, dag uit met zand bezig zijn. De Masters of Sand. Als je verzekerd wilt zijn van werk, is Zandveger een goede beroepskeuze. Al zal het merendeel van de mannen die hier de strijd met het zand aangaan, er niet heel bewust voor gekozen hebben. Je moet sterk in je schoenen staan, wat je vandaag hebt schoongeveegd is morgen weer zanderig. Bij ongunstige weersomstandigheden ontstaat met een verkeerde windrichting al snel een zandstorm.

De Zandveger Annechien Lubbers

Gelukkig geven de Zandvegers niet op. Met hun stoffer en blik vegen ze dagelijks de wandelpaden langs het strand. Dubbel zand; woestijn- en strandzand. Ook de toeristengebieden en de woonwijken waar (voor met name rare Europeanen die van wandelen houden) wandelpaden zijn aangelegd. Al die paden moeten natuurlijk wel zandvrij blijven. Je moet er niet aan denken als daar zand ligt…Voor het grovere werk rijden de Zandvegers met grote veegwagens langs de doorgaande wegen. Als het ware met een soort van zandschuiver worden de wegen in de woestijn zandvrij gemaakt.

Het lijkt onbegonnen werk. Een never ending story. Een cyclus die door blijft gaan. De Woestijn Zandvegers hebben net als de Woestijnbadmeesters een unieke taak. Daarom respect voor de Zandvegers!

BRONNEN:

80% is woestijn
Echte zandwoestijn.
Photo credits N. van Hassel

Zanderige wegen
Door | 2017-05-08T09:13:34+03:00 07 mei 2017|Je zal het maar zijn!, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.