Zelf emigreren 2017-05-07T09:23:32+03:00


Woon jij nu nog in Nederland en emigreer je binnenkort?

Begin alvast met het volgende voor te bereiden:

Overheidsinstanties, diploma’s en aktes

 1. Laat jouw diploma’s, geboorteakte en eventuele huwelijksakte in Nederland al legaliseren
 2. Een geldig DigiD
 3. Een bewijs van uitschrijving uit het GBA
 4. Een werkend Nederlands telefoonnummer (zelf heb ik een goedkoop abonnement aangehouden, aangezien je voor bepaalde instanties een verificatie toegestuurd krijgt bij online inloggen bijvoorbeeld en die kan je vaak niet naar een buitenlands nummer sturen)
 5. Zorg voor een postadres in Nederland (via familie, vrienden of een bedrijf die dit voor je verzorgt). Regel ook dat iemand jouw postzaken voor je af kan handelen en waar nodig machtig de personen.
 6. Scan alvast jouw belangrijkste documenten in, je kunt ze maar alvast digitaal hebben

Bankzaken en verzekeringen

 1. Bestel alvast een extra ‘kastje’ voor jouw online banking (als er eentje stopt met werken, heb je altijd nog iets achter de hand)
 2. Verbrand niet al jouw schepen tegelijk, en houd een Nederlandse bankrekening aan
 3. Zet al jouw bankpassen en creditcards op Werelddekking voordat je vertrekt
 4. Zorg voor een reisverzekering met werelddekking
 5. Open alvast extra bankrekeningen als je die nodig denkt te hebben, voordat je vertrekt. Bij niet elke bank kan je als je uit bent geschreven uit Nederland nog spaar-, beleggings- en gewone bankrekeningen openen.

Meenemen in je koffer

 1. Pasfoto’s op een witte achtergrond die voldoet aan de vereisten van het land waar je naartoe gaat (ik had er 20 bij mij en die waren zo op)
 2. Neem een schaar mee in je ingecheckte koffer (wij kwamen zonder spullen naar Dubai en om de scharen-set van de Ikea zat zo’n sterke verpakking dat ik daar, je raadt het al echt een schaar voor nodig had.)
 3. Zorg dat je een extra voorraad medicijnen bij je hebt, indien je die op doktersrecept moet krijgen, zodat je vooruit kunt. 
 4. Houd je diploma’s, geboorte aktes, medisch dossier en dergelijke formele documenten bij je. Het liefst in je handbagage zodat je het niet kwijt kunt raken onderweg. Deze papieren worden ineens heel belangrijk in veel gevallen.

Voorpret en vrienden maken

 1. Word lid van de Facebook groep van Nederlanders die in jouw land wonen, of van gelijkgestemden met een zelfde hobby of interesse. Zelf ben ik lid van Dutch in Dubai (daar worden superhandig tips gedeeld en kan je al jouw vragen stellen aan maar liefst 4000 leden – zoals ook het hoofdonderwerp “Wat moet ik van tevoren geregeld hebben of wat moet ik meenemen?”
 2. Sluit je aan bij de Nederlandse Vereniging
 3. Als vrouw is de Facebook groep Wereldvrouwen een heerlijke plek om ‘Ik Vertrek-achtige’ verhalen te lezen van geëmigreerde Nederlandse dames.
 4. Bekijk de emigratie adviezen van Joho