NIET met je voeten op de bril

NIET met je voeten op de bril

“Ik zei nog zo, dit mag niet. Moet je kijken wat een bende het nu is. Je kunt niet met je voeten op de bril staan…” “Hoezo niet? Dan gaat het toch veel makkelijker.”
 
Rara, waar gaat dit over?

Het kan niet anders dan dat jij het goed geraden hebt. Inderdaad rare gebruiken op het toilet, want tja zelfs zoiets simpels als een wc zorgt ervoor dat grote cultuurverschillen duidelijk worden.

In Dubai vind je de meest luxe openbare toiletten (ter wereld?). Grote ruimtes met toiletten, meerdere make-up tafels, uiteraard wastafels met katoenen handdoekjes, balzalen voor het ophangen van je tas en uiteraard prachtige, onbetaalbare bloemen.
 
Aan de andere kant kan het geen kwaad om altijd hygiënische doekjes bij je te hebben. Onderweg, of simpel gezegd, buiten de mooie malls kan je zomaar voor verrassingen komen te staan. Een wc die echt smeriger dan smerig is, zo’n oud-Franse hangwc of kruipend ongedierte.
 
WC bril - Annechien Lubbers
Tegelijk douchen?
Ook hoor je regelmatig het geluid alsof iemand onder de douche staat. Water dat klettert van de handdouches die in elke wc hangen. Wat mensen nou precies doen met die handdouches. Ik heb geen behoefte om het exact te weten. Wel weet ik dat menig bezoeker er een waterballet van maakt. Gelukkig zijn er in elke mall voldoende schoonmakers, die er maar druk mee zijn.
 
Heb je even?
Nog zo’n ding: restaurants hebben geen wc’s. Althans niet in hun eigen zaak. Je gebruikt de toilet in een mall (waar de restaurants vaak ook zitten) of in de algemene ruimtes van een pand. Zo kan het zijn dat je op een prachtige plek zit te eten en dat je even naar de wc wilt gaan. Zeg dan je gezelschap aan tafel maar gedag, want de kans is groot dat je wel even onderweg bent en lang moet lopen naar de dichtsbijzijnde toiletten.
 
Voordeel is dat er overal wc’s te vinden zijn. Mits je in de bewoonde wereld blijft. Aan mijn bezoek geef ik daarom altijd de instructie, zeker in de hitte: ga altijd naar de wc als je er één tegenkomt. Ook zorgt dit weleens voor lachwekkende situaties als je vergeet uit te leggen dat er geen wc’s in restaurants zijn. Dan kan je lang zoeken…
 
In de hotels moet je eigenlijk alleen al voor de pracht en praal de toiletten bezoeken. Handzeep hier, bodylotion of handcreme daar, voor elke bezoeker een katoenen handdoek en prachtig meubilair. Dit zijn van die toiletruimtes die je in een woontijdschrift ziet, of die veel likes opleveren op Pinterest of Instagram.
 
WC bril 2 - Annechien Lubbers
Lees ook altijd de instructie voor binnenpret

Op veel plekken in openbare gebouwen hangen instructiebriefjes in de wc.

“Was je handen na afloop.”
“Droog de pot na afloop af.”
Ook kan het zijn dat je wordt gewaarschuwd: “Verboden om de toilet te gebruiken voor het wassen voor het gebed.”

De mooiste die ik toch echt al meerdere keren heb gezien, blijft: “Niet met je voeten op de bril staan.” Blijkbaar komt het nog vaak voor dat er mensen zijn die liever in de hurkhouding naar de wc gaan. Bij gebrek aan een hangwc gaan ze dus maar op de bril staan.

Bij een gesprek hierover met vrienden, valt mijn mond open van verbazing als ik van iemand hoor. “Ja, dit gebeurt echt.” Waarop ik roep: “Hoe weet jij dat nou?” “Nou er stonden voetafdrukken op de bril…”
 
Een cultuurverschil zit in een klein hoekje.

Door | 2017-04-18T08:56:20+03:00 11 oktober 2015|Cultural Differences, Sparkling Storytellers|2 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

2 Reacties

 1. Nienke Tode-Gottenbos 12 oktober 2015 om 20:47 - Antwoorden

  Haha, grappig om te lezen dat ook andere mensen stiekem toch wel bezig zijn met het toilet… de meeste mensen zeggen het niet hardop 😉 maar leuk om te lezen hoe het er in Dubai aan toe gaat.

  Die luxe toiletten, zúlke wil ik in Nederland ook wel, en daar schreef ik laatst zelf een stukje over: ‘Openbare toiletten – you’re doing it wrong’

  En dat hurken, dat snap ik dan weer wel. Da’s veel gezonder. Wacht, laat deze eenhoorn het je uitleggen 😉

  • Annechien Lubbers 12 oktober 2015 om 21:28 - Antwoorden

   Hi Nienke! Dank voor je onwijs leuke reactie. Ik moest hierover schrijven, tenslotte bezoekt elk mens als het meezit dagelijks de wc. Nationaliteit maakt niet uit, maar andere rituelen zijn er wel. Ik ga jouw blog zeker ook lezen (ben sowieso al fan). Dikke kus! PS ik zal je nog eens wat foto’s toesturen als ik een mooie wc aantref.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.