“Hoe lang blijf je nog in Dubai?” Voordat ik het weet, floep ik het eruit. Ik hoor mezelf de vraag stellen aan een Nederlandse die ik spreek op een verjaardagsfeest. De dame in kwestie woont al jaren hier. Hoe kom ik er nou op om haar deze vraag te stellen?
De vraag der vragen
Ontelbare keren is de ‘Hoe Lang’ vraag ook al aan mij gesteld. Vooral door mensen die in Nederland wonen. Vrienden, familieleden. Ik herinner me nog dat toen ik net fris en fruitig in Dubai woonde, mensen ter plaatse het mij toen ook vroegen. Sommige met als doel om te peilen of ik de moeite waard zou zijn om hun tijd in te investeren. Stel je toch voor dat je jezelf helemaal bloot geeft en dat die nieuwe vriendschap dan bruut wordt beëindigd door het vertrek van de ander. Dat doet pijn, dus zijn er mensen die eerst de randvoorwaarden willen controleren bij eerste ontmoetingen. Dan is dit de perfecte vraag.
Voor mensen die niet Dubai wonen, is dit een logische vraag. Als mensen naar het buitenland verhuizen, ben je gewoon nieuwsgierig en benieuwd hoe lang ze daar blijven. Een buitenlandavontuur is tenslotte prachtig, in veel gevallen vooral om naar te kijken op een afstand. Programma’s als ‘Ik Vertrek’ zijn niet voor niets kijkcijfer kanonnen.
Altijd tijdelijk
In tegenstelling tot vele andere buitenlanden is een emigratie naar de Verenigde Arabische Emiraten altijd van tijdelijke aard. Niemand mag hier voor altijd blijven. Op die paar uitzonderingen die op 2 handen te tellen zijn. Uiteindelijk is iedereen hier dus tijdelijk. Hoe lang tijdelijk duurt verschilt van persoon tot persoon. Een visum wordt in de meeste gevallen voor 3 jaar afgegeven. Elke 3 jaar wordt dit herzien en in de meeste gevallen met 3 jaar verlengd.
Ook mensen die hier geboren zijn als 2e generatie kinderen van expats, doorlopen ditzelfde proces. De regels zijn duidelijk. Je komt hier om te werken. Geen werk (of niemand die jou sponsort voor een visum) betekent geen reden om hier te wonen. Uiteraard ben je altijd welkom als toerist of zakenreiziger. Word je contract niet verlengd of tussentijds beëindigd, stopt het bedrijf of ga je met pensioen na jaren hier gewerkt te hebben, dan komt je resident status te vervallen. Het is een gegeven waar iedereen zich bewust van is.
Zo moeilijk is het toch niet om te beantwoorden?
Terug naar de vraag. Leuk die vage ontwijkende antwoorden die mensen geven. Je weet toch vaak wel hoe lang je in het buitenland wilt gaan wonen? Of hoe lang je contract loopt? Uhhh, in theorie wel. De praktijk pakt vaak anders uit. In sommige gevallen bevalt Dubai zo goed, dat die periode van 2 jaar zo maar 8 jaar kon worden. Gemiddeld genomen gokken de meeste mensen 2 jaar te blijven. Ook de andere kant van de medaille komt veel voor. Heimwee, niet kunnen aarden, te grote culturele contrasten of het gewoon niet leuk vinden.
En dan komt dit er nog bij. Dubai heeft een fast moving economy. Wat de ene dag populair is, is de volgende dag een gepasseerd station. Dat geldt voor winkels, restaurants en ook helaas soms voor mensen. Veel werkgevers hebben vrij korte en erg ambitieuze strategieën. Niets staat voor langere tijd vast Projecten die plotseling gestopt worden. Hoe dan ook betekent dit:
Dag baan = Dag sponsor = Dag inkomen = Dag visum = Dag Dubai.
Wijze les
Juist in de onzekerheid zit de zekerheid, want zeg nou zelf: hoezo is dit onzeker gebeuren? Je weet waar je aan toe bent. Ooit stopt het.
Het leven op deze manier zorgt voor een mooie les. Niet te lang stil staan bij verliezen, en vooral het positieve vasthouden. Blik op oneindig en gaan. “Leef het leven met de dag en geniet van elk avontuur.”
En heb vertrouwen, ooit komt het antwoord op de vraag: “Hoe lang blijf je nog?” Met de nadruk op ooit.