(Duurste) Tulpen uit Amsterdam

(Duurste) Tulpen uit Amsterdam

Wat neem je mee als je op bezoek gaat? Hollandse bloemen.
Zo geregeld zou je denken. De realiteit is hier anders. 

Afgelopen dagen stonden voor de moslims in het teken van de Eid Al Adha (offerfeest). Voor de expats betekende dit dat iedereen 4 dagen lang vrij was. Tijd voor een korte vakantie of voor gezelligheid, zoals in ons geval dankzij een borreluitnodiging van Nederlandse vrienden. Ik wist dat de dame des huizes van bloemen houdt.

(Bestaan er überhaupt Nederlanders die niet van bloemen houden?)

Bloemenkraam in Den Haag - Annechien Lubbers

Bloemenkraam in Den Haag

Nu zijn bloemen hier overal te verkrijgen. Van alle landen in de GCC importeert de Verenigde Arabische Emiraten namelijk maar liefst 30% van alle bloemen, planten en bomen. En Nederland staat op nummer 1 als het land waar hier de meeste horticulture producten vandaan komen. Je zou zeggen, keuze genoeg…

Bloemen houden van mensen, niet van de hitte
Aan keuze geen gebrek. Alleen kosten bloemen hier een godsvermogen. Tja, niet vreemd als je bedenkt dat alles wordt ingevlogen. Komt bij: Bloemen houden wel van mensen, maar niet van de hitte.

Voor een klein boeket betaal je hier de hoofdprijs, met gemak 4/5 keer zo duur als in Nederland. Tja, en dan is de kwaliteit nog de vraag. Menig trotse bloemist zou de boeketten die je hier vaak ziet staan, bijna aan je weggeven: “Mevrouw, voor € 2,50 mag u het hebben hoor. Ze zijn al niet zo best meer…”

Verlepte bosjes bloemen gaan hier voor hele hoge bedragen over de toonbank. De verse en mooie bloemen zijn onbetaalbaar. Die bloemen zie je vooral terug in de 5-sterren hotels en ongetwijfeld bij de rijksten der aarde die hier wonen.

Toch wilde ik dit keer een bloemetje meenemen en ging ik dus naar de bloemenkiosk in het Town Center van onze wijk. Daar stond ik me te vergapen aan alle kleurrijke bloemen die ook vandaag weer te koop waren.

Verzonken in gedachten
Al snel dwaalden mijn gedachten af, en …

  • Liep ik bij de bloemist in Den Haag naar binnen.
  • Zag ik mezelf over de Haarlemse markt lopen met een gigantische bos tulpen die nog net niet gratis waren.
  • Werd ik superenthousiast van de velden vol bloemen in de Bollenstreek.
  • Hoorde ik paus Johannes Paulus II in gebrekkig Nederlands zeggen: “Bedankt voor de bloemen uit Holland.”
  • Zag ik het grootste Bloemencorso ter wereld aan mij voorbij trekken in Zundert

Oranje boven
“How can I help you ma’am?” De stem van de bloemenverkoper haalde me terug naar de realiteit. Ik stond hier in een geairconditioneerde shopping mall, bij een kraam met ‘verlepte’ boeketten. Ik wees naar een boeket en vroeg wat dit zou kosten. “It’s only AED 180.” Slechts €44,- voor een paar zielige bloemen met wat bladgroen erom heen. Ik kon met moeite mijn lach inhouden. Nadat ik bijna alle bloemen had aangewezen, koos ik toch voor oranje rozen. Een toepasselijke kleur.

Be careful
Met een ruige beweging trok de bloemenverkoper wild aan de kop van één van de rozen. In een reflex zei ik: “Be careful!” Waarop de man heel serieus antwoordde: “If I do that, I can see when a flower is broken…” Hij deed met zijn handen voor wat er zou gebeuren als een bloem ‘kapot’ was.
Hmmm, deze bloemen hadden het al zo zwaar. Vanuit het koele, regenachtige Nederland met het vliegtuig naar oververhit Dubai. En dan wordt er ook nog keihard aan je rozenblaadjes getrokken. Arme roosjes.

Bij het afrekenen vroeg de man of ik uit Holland kwam. “All these flowers are from your country. It’s very cold and lots of flowers in Holland.” Tja, daar wist ik alles van. Nog voordat ik het antwoord kon geven, was de verkoper alweer verdwenen en zat hij verderop met zijn telefoon.

Onze voorliefde voor bloemen was, denk ik toch net wat anders.


NOTE:

Bron: UAE imported 30 per cent of number of flowers, plants and trees.

De Horticulture industrie blijft hier groeien en heeft een waarde van AED 364 miljoen (ongeveer € 88.500.000,-). Volgende week vindt de 10e editie van International Plants Expo Middle East in Dubai plaats. Dit is dé belangrijkste plantenshow in de Golf regio.

Tulpen uit Amsterdam

Als de lente komt pluk ik voor jou
Tulpen uit Amsterdam
Als ik wederkom dan breng ik jou
Tulpen uit Amsterdam
Duizend gele, duizend rooie
Wensen jou het allermooiste
Wat mijn mond niet zeggen kan
Zeggen tulpen uit Amsterdam….

 

Door | 2017-04-18T08:57:44+03:00 27 september 2015|Huisje Boompje Beestje, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.