Dubai – “Ramadan Kareem” vanuit spookstad Dubai

Dubai – “Ramadan Kareem” vanuit spookstad Dubai

Op 29 juni is de Ramadan gestart. Waar je in Dubai normaal 24 uur per dag 7 dagen in de week overal kunt eten en shoppen, is de stad nu uitgestorven en verlaten.

In de stad met 2,1 miljoen inwoners en 1418 moskeeën merk je veel van Ramadan. De Holy Month voor Moslims duurt ongeveer 30 dagen. Regels zijn aangescherpt en mensen keren zich naar binnen en overdenken hun leven.
 
Regels voor iedereen, ook voor niet-moslims:

 • Tussen zonsopgang en zonsondergang: 
  niet eten, niet drinken en niet roken.
 • Voor niet-Moslims:
  niet eten & drinken en niet roken in publieke gelegenheden.
 • Geen kauwgom, geen klein slokje water, niets. Ook niet in jouw eigen auto, de lobby in je appartementencomplex en op straat.
 • Bedekte kleding voor vrouwen en mannen, geen blote armen en benen
 • Geen grof taalgebruik (wat hier overigens sowieso niet wordt gewaardeerd)
 • Geen live optreden en geen muziek in openbare gelegenheden
 • Niet zingen en niet dansen 

 
Wat is de realiteit?
Op de 1e dag van Ramadan keek ik naar buiten. Normaal kun je nergens kijken of je ziet auto’s. Nu zijn de straten verlaten en zie je haast geen mensen.
 
Op de 2e dag van Ramadan kwam ik erachter dat alle restaurants, koffietentjes gesloten waren in het shopping center van onze wijk. Alleen de faciliteiten die geen eten en drinken serveren waren open.

“Hmmm, zouden de verhalen dan echt waar zijn?” vroeg ik me af.
 
Ramadan Kareem - Annechien Lubbers

Bloedprikken zonder slokje water
Van de week deed ik mijn medische test als onderdeel van mijn visumprocedure. Nou werd ik wat duizelig van het bloedprikken en vroeg ik de verpleegster of ik een slok water mocht nemen, van mijn zelf meegebrachte flesje.

Haar antwoord: “Liever niet. Stel dat de artsen het zien, dat is niet goed. Zoek een toilet op en doe het daar snel.”
 
Bijna botsing in de taxi
Normaal rijden mensen hier al als gekken. Tijdens de Ramadan neemt het aantal ongelukken toe. ‘s Nachts blijft iedereen tot laat op en vlak voor zonsopgang wordt het laatste eten genuttigd. Kortom: iedereen is moe.

Dankzij mijn oplettende taxichauffeur was ik zelf net niet betrokken bij een ongeluk. Pal voor onze neus knalden twee auto’s op elkaar. Hij kon net uitwijken. I was blessed!

Zoals deze chauffeur zei: “People are sleepy and hungry during Ramadan. So many accidents happen.” Geluk voor mij was dat deze taxichauffeur zelf christelijk was.
 
Geen muziek en geen mensen in de Malls
Bijkomend voordeel van Ramadan is de heerlijke rust in de Mall of the Emirates en Dubai Mall. Je kunt zelfs zonder problemen je auto parkeren. Een onwerkelijk moment.

Binnen is het doodstil zonder de gebruikelijke keiharde muziek. Alle, echt alle, restaurants en koffietentjes zijn gesloten.

Een enkele toerist loopt verdwaald rond: “Is dit nou dat spectaculaire shoppingparadijs waar iedereen over praat?”

Spookstad Dubai - Annechien Lubbers
 
Versiering en verlichting
In de straten zijn de palmbomen versierd met lampjes en lichtgevende Ramadanversiering. In ons gebouw hangen grote posters van de projectontwikkelaar die alle bewoners een vrolijke Holy Month wenst. De producten in de supermarkt zijn uiteraard ook versierd.
 
Appeltje voor de dorst
Na mijn yogales staarden bij de uitgang frisse, rode appeltjes mij aan. Op het laatste moment realiseerde ik me dat ik die moest laten liggen. Want die 15 minuten die ik in 42 graden naar huis moest lopen, mocht ik natuurlijk niet eten en niet drinken.
 
Grootste contrast
Even na lunchtijd ergens nog een hapje eten is normaal op de vrijdag (weekend) geen enkel probleem. Afgelopen vrijdag hebben wij 1,5 uur gezocht naar een plek waar we iets konden eten. Zelfs in Dubai Marina en The Beach Walk, wat normaal het Europa van Dubai is met alleen maar terrassen en restaurants, was alles gesloten. Het was een spookstad. In de hotels adviseerden ze ons: “Je kunt een roomservice bestellen.”

Uiteindelijk vonden we een restaurant waar een handje vol mensen zat te eten. Van buiten was het volledig afgeplakt, zodat niemand kon zien dat er binnen gegeten werd. 
 
Versiering Ramadan - Annechien Lubbers

Ramadan Kareem
Ramadan is de tijd voor bezinning. De 42 graden buiten in combinatie met niet eten en drinken op straat, zorgt ervoor dat ik ook lekker tijd neem om me letterlijk naar binnen te keren.

Overal waar ik kom, wens ik iedereen een gezegende en prettige Ramadan. Blijkbaar verwachten ze dat niet van een Westerse vrouw. De mooie reacties die ik heb ontvangen zijn hartverwarmend! 

“Ramadan Kareem”

Door | 2017-04-25T11:35:36+03:00 08 juli 2014|Cultural Differences, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.