Meteorietenspektakel in de woestijn

Meteorietenspektakel in de woestijn

Uitbundig werd het aangekondigd in Dubai: de meteorietenregen in de nacht van vrijdag op zaterdag 24 mei.
In alle kranten en op internet werden tips gedeeld om dit spektakel volop mee te kunnen krijgen.

Een sterrenhemel zien, is best lastig in een stad waar elk gebouw volop verlicht is.

Op de bewuste vrijdagavond lag ik in het zwembad van ons gebouw. Overal waren sterren te zien. Ik was het eigenlijk alweer vergeten, maar die twinkelende grote ster boven Dubai Marina hielp mij eraan herinneren. Zo ontstond ons plan om toch de woestijn in te gaan, want hoe vaak kan je zo’n natuurspektakel nou mee maken?

Op naar de woestijn
Bepakt met een grote fles water en wat lekkers waren wij er klaar voor. De 12-baans snelweg op, Sheikh Zayed Road, en al snel waren we aan de rand van de stad. Alleen wat was er nog steeds veel licht overal om ons heen.

Nieuwbouwprojecten midden in de woestijn, verlaten wegen waar om de zoveel meter een grote lantaarnpaal staat, aangekondige bouwplannen die vol trots door de vastgoedontwikkelaar worden verlicht, een billboard met de Sheikh Mohammed die de Expo 2020 aankondigt, een benzinestation en ga zo maar door.

Op deze manier was het nog best een lastige opgave om een rustige en echt donkere plek te vinden.

Meteorietenspektakel - Annechien Lubbers

We zijn er bijna
Na bijna een uur rijden namen we de afslag naar een dorpje. Een superdonkere weg en direct langs de berm begon de woestijn. En tegen al die zandbergen, was onze normale huurauto niet bestand. Dus verder doorrijden.

Ineens kwam er een penetrante lucht onze auto in. Pffff, wat een stank. We reden over een drempel wat leek op een dierenrooster. Weer stonden er felle lampen. Wat bleek, dit was een grote kamelenboerderij. Langs de weg waarschuwde een verkeersbord voor overstekende kamelen. Boerderij op boerderij volgde. Welkom in kamelenland.

Langzaam werd de sterrenhemel zichtbaar, nu de weg echt donker was. Vanuit het niets, doken er slagbomen op. Slagbomen?

Op zo’n verlaten donkere weg. We kwamen langs een bewakershuis waar niemand aanwezig was. “Wat is dit nou?”

We reden door en ineens stond er een groot bord, dat duidelijk maakte dat dit militair gebied was. Als je iets niet wilt in de Emiraten, is het daar rijden omdat je als expat op zoek bent naar de perfecte locatie om sterren te spotten. Snel gekeerd en weg daar!

Nog een keer langs de kamelen, terug de snelweg op en bij de volgende afrit een nieuwe poging. Ineens waren wij ook niet meer de enige auto. Nu reden we in paardenland. Fokkers en stallen aan alle kanten, mooi verlicht.

We keken elkaar verbaasd aan. “Waar gaan al deze mensen naartoe? Het lijkt wel een mooie stranddag in Scheveningen.”

Grootst evenement onder de sterrenregen
Vanuit alle windrichtingen bleef er verkeer komen. Overal stonden auto’s geparkeerd. Mensen stonden te bbq-en en in groepjes bij elkaar te praten. Toen kwam er een bord waarop stond dat wij in de richting van het Bab al Shams resort reden. Dit is een luxe resort in de woestijn, wat juist deze avond was uitgekozen door Dubai Astronomy Group voor een evenement rond deze meteorietenregen. Vanaf 21uur ‘s avonds konden mensen hier genieten van gezelligheid en de voorzitter van Dubai Astronomy Group zou meer vertellen over dit bijzondere natuurverschijnsel. Uiteraard waren er telescopen aanwezig voor de liefhebbers.

We besloten nog door te rijden, want hier was het teveel verkeer. De autolampen ontnamen het zicht op de donkere sterrenhemel. Ondertussen bleven wij ons verbazen over de mensenmassa die overal en nergens in de woestijn langs de weg geparkeerd stonden. “Komt dit allemaal voor de sterrenhemel?”

Opstopping
Hoe dichter bij het resort, hoe drukker het werd. Er reden zelfs taxi’s. Zo ver van de stad, die moesten wel verdwaald zijn of mensen hebben grof geld betaald om een chauffeur zo ver te krijgen om hierheen te gaan.

Ineens veranderde de weg in een rode straal van remlichten. FILE….haha, file in de woestijn! In de middle of nowhere, ontstond er een file.

Wij konden nog net de file ontwijken door een zijweggetje in te slaan. Terwijl wij op de parallelweg verder de woestijn inreden, zagen we politieauto’s en takelwagens. Vast een pechgeval of botsing. Op ons pad werd het weer donker.

Op een stille verlaten plek parkeerden wij onze auto. Doodstil. Alleen de geluiden van woestijndiertjes. Iets van krekels. En boven ons eindelijk die sterrenhemel. Wow, wat was dit prachtig! Al die sterren. Onze ogen wenden langzaam aan het donker, totdat ze grof werden opgeschikt. Auto’s….binnen een paar seconden parkeerden er meerdere auto’s. Deuren werden dicht geslagen en klapstoeltjes en bbq’s tevoorschijn gehaald. Hard gelach en snel Indiaas gepraat.

Op naar echte stilte
Na een tijdje waren wij klaar voor een echte stille plek. Terug naar de weg van de file. De file was nog veel langer geworden….en toch probeerden auto’s naar het resort te komen.

Wij vonden een nieuwe donkere plek. Dachten we…ook hier was het vol met mensen en kwamen auto’s af en aan rijden.

Ondertussen was het 01.30 uur en hadden we nog geen meteorietenregen gezien. Wel wat vallende sterren, maar niet wat er “beloofd” was in de media. Voor ons was het mooi geweest. Op naar huis, weg van deze mensenmassa.

The day after
De volgende dag stonden de kranten vol van dit spektakel. Voor velen was dit een teleurstelling geworden, maar liefst 5000 bezoekers hadden het evenement bezocht en velen hadden geprobeerd om daar te komen.

De woestijn was volgeladen geweest met auto’s en kijkers. En de meteorietenregen bleef uit…zoals een twitteraar het mooi verwoordde:

„Only once in 866 years will you get to see so many cars searching for a meteor shower in Dubai. Glad to be part of this historic occasion.”

En wij, wij waren daarbij!


Dag glazenwasser - Annechien Lubbers

Wat gebeurde er nog meer deze week?

  • “Dag glazenwasser!”
  • Herhaling van wispelturige makelaars…en nog geen huis
  • Gevraagd als redactielid van het ledenblad van de Nederlandse Vereniging.
    Eerste klus Badr Hari interviewen (helaas kan ik niet…)
  • Op sollicitatiegesprek voor een freelance opdracht/project bij lokaal bedrijf
  • Met Emirati en zijn Australische vrouw genoten van een fantastisch diner bij hen thuis.Zo’n warm welkom!
  • Bij een Deense arts thuis op bezoek in Abu Dhabi.
  • En de thermometer heeft vandaag 43,5 graad aangetikt.

Kortom:
spanning & sensatie in Dubai!

 

Door | 2017-04-25T11:43:42+03:00 25 mei 2014|Sparkling Storytellers, Weer & Verkeer|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.