Ramadan – De do’s & don’ts

Ramadan – De do’s & don’ts

Alle begin is even wennen

Vandaag is de Ramadan begonnen. Ramadan is 1 van de 5 pijlers van de Islam en herinnert aan de maand waarin de heilige Koran aan de profeet Mohammed werd geopenbaard. Bekrachtigen van het geloof, tijd voor bezinning en het versterken van de relatie met je naasten en de mensen in de samenleving staan centraal. Vasten hoort hierbij voor Moslims. Dit houdt meer in dan alleen niet eten tussen zonsopkomst en -ondergang. Er mag niets gedronken worden, geen kauwgom gekauwd worden, niet gerookt worden en geen luide muziek gedraaid worden. Ook van Westerlingen die in een Islamitisch land wonen, wordt verwacht dat ze zich aanpassen.

Alweer een jaar verder

Onderstaande post schreef ik vorig jaar. Nu zijn we een jaar verder, 2017. Mijn 4e Ramadan alweer in het Midden-Oosten, waar de Ramadan een centraal en belangrijk onderdeel van het geloof uitmaakt. Ik weet wat ik kan verwachten, maar ook nu, zo net na het begin, moet ik weer even omschakelen. Je bent zo gewend aan bepaalde dingen dat het aangepaste leven even tot je door moet dringen. Al went dat ook weer snel.

Het leven in de Emiraten wordt totaal anders tijdens de Ramadan

Ook in het vrije Dubai verandert het leven. De stad verandert in een spookstad. Restaurants en koffietentjes sluiten overdag hun deuren. Het is stil op straat en in de malls. Geen muziek, geen entertainment en geen vermaak. Tijden deze periode merk ik dat mensen echt meer ingetogen zijn. Serieuzer en ook sneller geïrriteerd als mensen zich ongepast gedragen.

Ramadan kareem in Dubai

Ultieme voorbeeld van hoe het niet hoort

Dat niet iedereen doorheeft wat deze periode voor moslims betekent wordt soms pijnlijk duidelijk. Vrouwen met veel te blote outfits, mannen die na het sporten even vol in het zich van iedereen een bidon staan leeg te lurken op straat. Vorig jaar was ik nog helemaal perplex bij de aanblik van een dame die het echt totaal niet begreep. In een sportoutfit met mini-top (blote buik, blote armen, en diep decolleté) en op haar arm een gigantische tattoo van een naakte vrouw. Zoiets wat je verwacht bij een schipper, van schouder tot midden onderarm. En dan echt volledig bloot. Al scheldend en tierend zat deze vrouw haar beklag te doen over een situatie tegen een vriend. Mijn nekharen gingen er recht van overeind staan. Geen enkel besef van tijd en plaats. Veel mensen vergeten dat Dubai een uitzondering is in deze regio. Dat het vrijer is en aanvoelt, wil niet zeggen dat je geen rekening hoeft te houden met de locale cultuur. 

Spookstad Dubai – 2014

Mijn eerste Ramadan in 2014 vond ik heftig. Het leven viel écht stil. Dit was intenser dan ik vantevoren had verwacht. Familie en vrienden geloofden het niet toen ik destijds foto’s van uitgestorven straten liet zien. Dubai veranderde in een heuse spookstad. Dat jaar waren bijna alle hotels en restaurants overdag gesloten. De mensen die ik toen nog maar kort daarvoor had ontmoet verlieten massaal het land. Ik voelde me alleen. Hartje zomer en bizar heet, en ik had moeite met het feit dat ik onderweg geen water kon drinken. Eigenlijk wist ik vooral nog niet goed hoe ik hier handig mee om kon gaan.

Survival Plan – 2015

Mijn tweede Ramadan in 2015 vond ik een prachtige ervaring. Mede dankzij mijn ‘Survival Plan’ wat ik van tevoren had gemaakt, met genoeg bezigheden. We bezochten veel Iftar diners met Moslim vrienden (dagelijkse breken van het vasten na zonsondergang en het gebed). Ik begreep meer van de cultuur. Verder heb ik toen veel gesport en de traditie van doneren van giften aan mensen die het nodig hebben en bezinning ook gevolgd. Veel series en films gekeken, boeken gelezen en zelf geschreven.

Blanco erin – 2016

Ook tijdens mijn derde Ramadan verlieten veel vrienden de stad zullen voor vakanties. Ook die keer zou ik weer veel gaan sporten. Natuurlijk had ik het vermaak en de zorg voor de viervoeters. De stapel boeken lagen al klaar. Ik wilde veel gaan schrijven en Iftars en sociale ontmoetingen stonden volop al gepland. Het beloofde een sprankelende Ramadan te worden, en dat werd het ook. 

Mix van drie jaar – 2017

Dit jaar maak ik er een combinatie van de drie voorgaande jaren van: rust, ontspanning, bezinning en toch ook verbazing en verwondering die erbij komen. Het blijft een maand waarin de verschillende culturen toch ook even ver van elkaar verwijderd zijn, en tegelijk juist zoveel dichter bij elkaar komen.

Wat kan jij doen om de Ramadan periode aangenamer te maken en je aan te passen?

  • Begroet iedereen met Ramadan Kareem of Ramadan Mubarak.
  • Geef dadels, nootjes of gedroogd fruit aan de mensen om je heen waarvan je weet dat ze vasten. Dit is een symbolisch cadeau wat enorm gewaardeerd wordt. Bij het breken van de vast, wordt begonnen met dadels om de maag rustig te laten weten aan eten. 
  • Eet en drink overdag alleen thuis of in de speciaal toegekende plaatsen (restaurants die afgeplakt zijn en een vergunning hebben).
  • Als je een balkon hebt, ga dan niet volop in het zicht eten & drinken. Je buren kunnen dit aanstootgevend vinden.
  • Kauw geen kauwgom.
  • Gebruik geen grof taalgebruik (iets wat normaal in de UAE ook niet wordt getolereerd, maar nu helemaal niet wordt gewaardeerd)
  • Draag gepaste, meer bedekkende kleding zodra je het huis uitgaat. Doe dat extra knoopje gewoon dicht.
  • Neem een sjaal mee in je tas. Voor de zekerheid handig om bij te hebben.
  • Houd rekening met meer chaos in het verkeer. Mensen zijn moe en hongerig, geen goede combinatie om dan ook op medepassagiers te letten.

Welke restaurants zijn wél open overdag?

Uit het zicht, achter afgeplakte ramen kun je wel eten en drinken op enkele locaties.
Bekijk een volledige lijst van Daytime Dining Restaurants voor 2017 op WhatsOn.

Geniet vooral van deze bijzondere maand!
Meer rust, meer tijd voor verstilling en bezinning. Hoe vaak gun je jezelf deze ruimte nou nog? 

 

Door | 2017-05-28T22:27:10+03:00 28 mei 2017|Cultural Differences, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.