Probleemveroorzakers

Probleemveroorzakers

Probleemveroorzakers zijn het. Zoals zij dingen uitvergroten tot enorme probleemgevallen. En het ergste van alles is dat ze net zolang doorgaan totdat ik hun verhaal geloof.

Onze hersens
Jouw en mijn hersens zijn kampioenen in het uitvergroten van situaties. We kennen allemaal wel situaties die in je hoofd worden uitvergroot tot het grootste obstakel. Hoe kan dit toch?

Feedback loops
Als je een gedachte denkt, sturen jouw hersenen informatie naar jouw hart. Als dat een boodschap van angst, uitbundigheid of seksuele opwinding is, gaat je hart sneller kloppen. Jouw hersenen sturen dan weer een boodschap naar je hart zodat deze jouw hartslag vertraagt. Als deze feedback lus wordt doorbroken blijft jouw hart sneller kloppen. En stress is geboren….

Teveel tegelijk
De meeste stress die mensen ervaren, ontstaat omdat ze aan teveel zaken tegelijk denken. Bijvoorbeeld ontslagen worden zou niet zo’n probleem zijn, mits je puur denkt aan het solliciteren. Als je er allemaal dingen bij haalt, als financiële stress, het oordeel van anderen en de zogenaamde ‘Wat als?’ vragen dan is het één groot drama. Uit mijn eigen ervaring kan ik dit voorbeeld alleen al beamen. 

Ik betrapte mijzelf deze week ook nog op zo’n uitvergroting. Een beslissing die ik moet nemen rond mijn bedrijf, werd door mijn hersenen veel groter gemaakt. Ik dacht niet meer over de tussenstappen, alleen het grote eindresultaat telde nog. En dan uiteraard het rampscenario. Wat als het nu niet lukt? Daardoor zag ik ineens tegen iets op, wat eigenlijk nog een ver van mijn bed show is. Nu (vandaag) is het er nog niet. Ik kan toch naar de kleine stappen kijken die ik vandaag kan nemen. Waarom maak ik het dan toch zo groot?

We doen het allemaal!
Het mooiste is dat wij mensen vaak commentaar op elkaars gedachtenkronkels hebben. „Je maakt het veel groter dan nodig,” is een veelgehoorde opmerking. Toch heeft iedereen zijn eigen uitvergrotingen. Of het nou om werk gaat, om het maken van een volgende carriere stap. Of om het kopen van een huis, het kiezen van vakantiebestemmingen of het aangaan van een relatie.

De oplossing
Verklein, minimaliseer en richt je op wat jouw energie geeft. Door dat te laten stromen, zijn de tussenstappen voorbij voordat jij het merkt. Sterker nog, de tussenstappen worden hele fijne momenten.

Inspiratie:
de video van Anthony Robbins waarin hij toont hoe je door de focus te verschuiven, je het jezelf veel makkelijker kan maken.

Door | 2017-04-26T08:50:25+03:00 10 februari 2014|De Loslaatkoningin!, Sparkling Storytellers|4 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

4 Reacties

 1. Marc Westendorp 10 februari 2014 om 11:26 - Antwoorden

  Hi Annechien, Dank voor je column. Er zit wat in, choose your battle zou ik zeggen, maar zaken verkleinen, mag niet betekenen dat essentiële factoren worden genegeerd.
  Anders krijgt verkleinde kwestie, toch grote bedreiging
  Fijne dag iig, groeten , marc

  • Annechien Lubbers 10 februari 2014 om 16:55 - Antwoorden

   Hi Marc, dank voor jouw reactie. Ik kan me daar zeker in vinden. Vanuit ontspanning vergeet je minder essentiële factoren is mijn ervaring.

   groet, Annechien

 2. Lara Vlasblom 10 februari 2014 om 11:58 - Antwoorden

  In het boek Chill! (Stephanie McClellan & Beth Hamilton) wordt ook deze wisselwerking tussen je hart en je hersenen beschreven. Zij hebben een anti-stress gids specifiek voor vrouwen geschreven. Er staan zeer interessante dingen in, nu het nog in de praktijk zien te brengen ;-).
  Deze video van Anthony Robbins is inderdaad inspirerend. Het herinnert me er weer aan dat we die beren op de weg vaak veel te veel aandacht geven.

 3. Annechien Lubbers 10 februari 2014 om 16:57 - Antwoorden

  Hi Lara, dank voor jouw boekentip. Dit boek ken ik nog niet en klinkt als een echte aanrader wat mooi aansluit bij dit thema. Ik ga het eens opzoeken!

  groeten, Annechien

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.