Parkeermuntjesman

Parkeermuntjesman

Voor elke 2 inwoners rijdt er 1 auto rond.
Dubai, stad met een gigantisch hoge auto-dichtheid en fascinerende auto-gerelateerde beroepen.

Maak kennis met de Parkeermuntjesman!
Een Parkeermuntjesman staat naast de slagboom bij een parkeerterrein of -garage. Letterlijk naast de slagboom. Om precies te zijn: naast de gleuf waar je het muntje of kaartje in moet doen. Zijn taak is om het muntje van jou aan te pakken, in de gleuf te doen en zodra de slagboom open gaat jou een fijne dag te wensen. Dit is zijn beroep. Elke dag weer. Maar liefst 6 dagen per week staat de Parkeermuntjesman naast die slagboom.

Als Europeaan die gewend is aan parkeergarages kan je je afvragen waarom dit nodig is.

“Waarom bestaat er een parkeermuntjesman?”
Nederland, het land met 13 miljoen fietsen.
Dubai, het emiraat in de UAE met een vergelijkbare statistiek. Alleen dan voor auto’s.

  • Op 1000 mensen rijden hier 540 auto’s rond
  • Jaarlijks komen er nog 8% aan auto’s bij
  • Dagelijks rijden er gemiddeld nog 450.000 auto’s uit buur-emiraten Dubai binnen
  • Hoogste auto-dichtheid in de regio

Leven vanuit de auto
Mensen rijden in dit woestijnklimaat van hot naar her in luxe auto’s met airconditioning. Wandelen en fietsen leer je snel af. En openbaar vervoer is alleen fijn als je echt van A naar B kunt reizen.

Parkeermuntjesman - Annechien Lubbers

Gratis parkeren
Ondanks dat er zoveel auto’s zijn, kan je bijna overal gratis parkeren. Een parkeerprobleem is er raar genoeg niet echt.

Dubai Mall bijvoorbeeld, de grootste shoppingmall ter wereld met 1200 winkels, heeft maar liefst 3 parkeergarages. Totaal bieden deze 3 gratis parkeergarages plaats aan circa 14.000 auto’s.

De plekken waar je moet betalen zijn in opkomst zoals Souk Madinat, JBR, Mall of the Emirates en bij kleinere malls. Op gezette tijden is het (vaak) nog gratis. Alleen moet je wel een parkeerkaartje trekken of een parkeermunt pakken.

Dubai kan dus niet zonder de Parkeermuntjesman
Daar is de Parkeermuntjesman weer die je helpt bij vertrek! Een van de redenen dat die mannen er zijn, is dat het kan. Arbeid is veel goedkoper.

Daarbij komt dat er in Dubai 202 nationaliteiten wonen, waarvan voor een groot deel ‘Betaald Parkeren’ een nieuw fenomeen is. Mensen komen uit landen waar ze überhaupt blij mogen zijn als er een parkeergarage bestaat. Of waar hele andere systemen en regels gelden als het over verkeer gaat.

“Rotondo? Nog nooit van gehoord!”
Zo sprak ik laatst een Koreaan. Hij vertelde dat hij in Dubai voor het eerst in zijn leven een rotonde opreed. Hij vond het maar moeilijk: “Ik moest sturen, kijken en knipperen om richting aan te geven. Allemaal tegelijk!”

“Wat moet ik met dat muntje?”
Zo kan ik me voorstellen dat er ook mensen zijn die niet weten wat ze met een parkeerkaart moeten doen.

“Waar moet je dat muntje (of kaartje) indoen?”
“Hoe doe ik dat? Zonder dat ik mijn spiegel tegen de paal aanrijdt?”
“Ik wil weg. Waarom staat hier een slagboom?”

Komt bij dat de palen op één hoogte afgesteld zijn. Zal je toch net zien dat je in die gigantische Off Road auto aan komt rijden. Dan heeft je raampje open doen natuurlijk geen zin…

Daarom: Lang leve de Parkeermuntjes-man! 


NOTE:
Meer statistieken op Gulf News

 

 

Door | 2017-04-18T09:04:17+03:00 07 september 2015|Je zal het maar zijn!, Sparkling Storytellers, Weer & Verkeer|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.