Dutch name goes global

Dutch name goes global

Mijn oud-Hollandse naam is origineel. Mijn ouders hebben ongetwijfeld nooit verwacht, toen ze mijn naam uitkozen, dat ik ooit in het Midden-Oosten zou gaan wonen.

Er bestaat één Annechien Lubbers op de wereld. Althans die leeft. Ooit had ik een naamgenoot, maar zij is al voor mijn geboorte in 1974 overleden. Mijn naam hoort alleen bij mij. Bijzonder! 

Als kind vond ik mijn naam ‘stom’. Ik moest altijd spellen en uitleggen hoe ik heette. Vanaf het moment dat ik ging studeren en werken realiseerde ik mij de voordelen van een unieke naam. Mijn naam is moeilijk en daardoor makkelijk te onthouden. Mensen die mij ontmoeten, vergeten mijn naam niet snel. De meesten dan…
 
Burj Khalifa
In Dubai weten de mensen echter niet wat ze met mijn naam aanmoeten.
Tegen Arabieren zeg ik: “Think about the Burj Khalifa.” Tenslotte is de Arabische KH qua uitspraak hetzelfde als de Nederlandse CH.
Mezelf vergelijken met de hoogste toren ter wereld. Een behoorlijke binnenkomer.
 
Dutch name - Annechien Lubbers

Artiestennaam
Toch kies ik in de communicatie in Dubai voor een artiestennaam. Zeker nu ik eindelijk rust heb om weer meer te schrijven. Ik overweeg om mijn boek gelijk in het Engels uit te brengen. Dan kan ik mijn doelgroep gelijk vergroten. Wijze les die ik in Dubai leer: Denk groots. Dat ter zijde. 
 
Tja, het dilemma is alleen: past dit dan wel onder mijn eigen naam?

Een naam waarover mensen struikelen als ze het uit moeten spreken. Een naam die ze niet kunnen plaatsen. Ik noem mezelf daarom vooral ‘Anna’. Een naam waar ik als kind van droomde. Kort, krachtig en mooi!
 
Nieuwe start
Dat past wel bij de Indiase traditie die ik van de week op de locale radio hoorde. Als vrouwen in een bepaalde regio in India trouwen, krijgen ze niet alleen een nieuwe achternaam. Ze moeten hun voornaam ook wijzigen. Die voornaam mogen zij zelf uitkiezen. Een totaal nieuwe identiteit.
 
Voorlopig geniet ik van mijn dubbele identiteit:
Anna voor in Dubai
Annechien voor alle Nederlandstaligen.

En dan heb ik nog Chientje, mijn koosnaam voor familie & vrienden.

Voor ieder wat wils!

Door | 2017-04-23T14:25:56+03:00 09 september 2014|Cultural Differences, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.