Ik moet. Ik wil. Ik ga!

Ik moet. Ik wil. Ik ga!

Welke woordkeuze je gebruikt, is van invloed op je gedrag. Je hersenen zijn gevoelig voor hoe jij iets zegt en wat je hierbij voelt.
Vandaag heb ik na 5 maanden mijn NLP opleiding afgerond. Communicatie is hier een belangrijk onderdeel van. Na de prachtige reis met mijn mede NLP-ers, verkeer ik nu in de fase van stuiterballenenergie en enorm veel adrenaline. Wat een prachtige mensen heb ik ontmoet en gezien! En wat een zelfreflectie.

De kracht van woorden
Taal is een essentieel onderdeel van ons dagelijks bestaan. Jaren heb ik aan den lijve ondervonden hoe ik mijzelf keer op keer onder druk zette. En niet alleen met woorden. Ik moest zoveel van mezelf en wat ik eigenlijk echt wilde, was ver van me af komen te staan.

Zeker de afgelopen jaren, “Ik moet een succesvolle baan hebben.” Daar begon het mee toen ik in 2010 zonder werk thuis kwam te zitten. De reorganisatie van mijn werk nam een stuk van mijn identiteit mee. Vlak daarvoor was mijn relatie na 10 jaar stuk gelopen. Daar kon ik me ook niet meer achter verschuilen. Toen de stress me wat veel werd en ik grieperig en ziekig werd, riep ik: “Ik moet gezond zijn.”

Nadat ik door een bellende automobilist werd aangereden, was het feest compleet. Alles wat ik van mezelf ‘moest’ zijn, was ik kwijt. En tja, wat blijft er dan over? In ieder geval een mooie basis om het roer om te gooien (zie ook mijn e-book)

Woorden niet alleen uitspreken
In 2013 heb ik veel gespeeld met mijn woordkeuze. “Ik wil succesvol zijn als ondernemer.” Ook al zei ik geen “moet”, voor mij voelde het wel zo. Er zat nog steeds een onderliggende druk achter. Ik hield mezelf en daarmee mijn buitenwereld voor de gek. Heftig om te ervaren.

Vele maanden later heb ik geleerd dat het gevoel bij mijn woorden het belangrijkste is. Ik kan nog zo hard roepen dat ik ontspannen in het leven sta. Als ik van binnen andere signalen afgeef, trapt mijn lichaam daar echt niet in. En andersom.

Heb je weleens geprobeerd om een treurig verhaal te vertellen terwijl je met je armen in de lucht staat te springen? Dat werkt niet. Onze lichamen liegen niet. Ze vertellen wijze boodschappen. Ik heb geleerd dat het een cadeau is om hiernaar te luisteren.

Voor de gek houden
Ik laat me niet meer voor de gek houden door mijn hersenen. Voortaan kies ik voor de keuze uit mijn hart. Ik ben niet meer gevoelig voor de misleidingen in mijn gedachten.

Ik ben trots op mijn keuzes en durf daar ook voor te gaan staan. Ik ben de ondernemer. Ik ben de schrijver van ‘Rennen, vallen én weer opstaan’. Weg met de bescheidenheid! Ik ben trots op mijn ontwikkeling. Ik ben op weg naar mijn volgende stap in de reis die ik maak. Mijn eindbestemming is nog onbekend, dat is nog het mooiste. De reis ernaar toe is al zo mooi!

Affirm your vision

Kies jij woorden die bij jouw leven passen? Wat woordkeuze en levensinstelling met elkaar te maken hebben, bespreekt en beschrijft Iyanla Vanzant al jaren. Jij bent de baas over jouw leven. Wat een vrijheid!

Leef jouw visie en spreek dit ook zo uit. Naar jezelf en naar anderen om je heen.

Nu jij!

Speel aankomende week eens met woorden

 • Hoe vaak gebruik jij ‘moeten’?
 • Wat gebeurt er als jij andere woorden gebruikt?
 • Hoe reageert jouw gesprekspartner?
Door | 2017-04-26T08:44:56+03:00 19 januari 2014|De Loslaatkoningin!, Sparkling Storytellers|2 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

2 Reacties

 1. Marianne 20 januari 2014 om 11:35 - Antwoorden

  Wat een inspirerend verhaal. Ik ben net werkeloos, 61 en vol energie. Ik ben erkend hypotheekadviseur en heb alle benodigde diploma’s , ik begin met de opleiding echtscheidingscoach en NLP staat voor daarna op mijn lijstje. Heb net een boek uitgegeven met een verzameling van mijn blogs. In de loop van het jaar richt ik mijn bedrijf op. Hypotheekadvies en scheidingscoach. Ik kom veel leeftijdgenoten tegen die aan het afbouwen zijn en ik begin met een heel nieuw leven en ik vind het geweldig.
  Ik hoop meer stukken van je te lezen, groeten Marianne

  • Annechien Lubbers 21 januari 2014 om 11:35 - Antwoorden

   Wow, Marianne! De energie spat ervan af. Dank voor jouw reactie. Je bent een inspirerend voorbeeld. Met zo’n duidelijk plan en het plezier dat jij hieraan beleeft, kan het alleen maar mooier worden. Elke week verstuur ik een column die je hier kunt lezen of als je je aanmeldt in je mailbox ontvangt.

   Geniet van de stappen die je zet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.