Geschaduwd

Geschaduwd

“Wat leuk je bent helemaal vanuit Qatar naar de UAE gekomen voor dit congres en deze cursus!” zeg ik tegen mijn medecursist. Zij antwoord “Ja, zoiets kan ik in Qatar niet vinden. Dit aanbod is daar niet beschikbaar.” 

Allemaal zijn we door dezelfde reden naar het prachtige hotel in Dubai Marina gekomen. Voor het jaarlijkse 4-daagse Association for Talent Development Conference & Certificate Program*. Zo ook mijn tafelgenote, een energieke jonge dame. Een dame die haar kennis wil verbreden zodat ze haar werk beter kan doen. Vanachter haar zwarte Abaya en sluier straalt een krachtig gezicht. Deze dame weet wat ze wil.

Afkomstig uit andere werelden
In één van de pauzes volgt een leuk gesprek tussen haar, twee vrouwen uit Saudi Arabia & één uit Oman en mijzelf. We verwonderen ons alle vijf over de verschillende culturen die we hier kunnen ontmoeten. Zo vaak kom ik niet met dames uit deze landen in aanraking. Eigenlijk ben ik diegene die het meeste afwijkt in deze groep deelnemers: 50% van de groep is Arabisch. De zaal is gevuld met mooie Abaya’s en Kandoura’s, de traditionele kleding. De rest van de groep bestaat uit andere niet-Westerse nationaliteiten die als expat in de regio werkzaam zijn. De Westerlingen zijn op één hand te tellen.

De dames vinden het niet meer dan normaal dat ze moeten reizen om hun kennis te verbreden binnen hun vakgebied. Er zijn nou eenmaal weinig van dit soort grote congressen beschikbaar. Zo ver is Dubai trouwens ook weer niet vinden zij. Slechts een paar uur reizen.

bodyguard

Diepgaande gesprekken
De cursus gaat verder. Return on Investment op het gebied van opleiden. Inspirerende modellen waarmee de waarde van opleidingen en ontwikkeling van medewerkers uitgerekend kunnen worden komen ter sprake. Tussen een paar oefeningen door, praten de Qatari dame en ik nog wat verder over cultuurverschillen.

Vrijwel uit het niets zegt zij dat ze wel wat meer vrijheid zou willen hebben. Vooral om zelf keuzes te kunnen maken, zoals wij dat in het Westen kennen. Waarop ik spontaan uitroep: “Je reist vanuit Qatar naar Dubai voor dit programma! En je bent nog hartstikke jong, je staat aan het begin van je carrière. Hoe mooi is dat!” Dan zegt ze: “Ik ben niet zo jong meer. Ik ben al 25. En om eerlijk te zijn, ben ik hier alleen omdat mijn moeder me toestemming gaf. Zij was bereid met met mee te reizen. Alleen mag ik dit niet doen van mijn ouders. Mijn moeder reist met mij mee naar alle zakelijke en privé afspraken die ik heb buiten onze woonplaats Doha.”

Nu ben ik toch wel enigszins verbaasd. Haar moeder is hier al die dagen ook?
Ik twijfel of ik haar goed begrepen heb.

“Begrijp ik je nou goed?”
“Ja,” bevestigt zij. “Mijn moeder verblijft deze dagen ook in het hotel, vooral in de hotelkamer. In de pauzes meld ik mij telkens even bij haar. Begrijp me goed, ik ben enorm dankbaar voor alles wat ze voor mij doet. En ook voor mijn vader. Ze gunnen mij zoveel vrijheid. Meer dan menigeen krijgt…maar ik kan nooit dingen echt alleen doen.”

De chaperonne
Op mij komt haar verhaal en de rol van de moeder over als een persoonlijke begeleidster. Iets wat voor mij totaal vreemd is, ik ging op kamers toen ik krap aan 18 jaar was. Op 2,5 uur reizen van mijn ouders. Voordat ik verder kan denken over hoe dit moet zijn, vult zij haar uitleg aan: “In mijn cultuur had ik trouwens allang getrouwd moeten zijn en minstens 2 kinderen moeten hebben. Voor mij is een carrière belangrijker. Ik heb de steun van mijn ouders. Al vinden zij wel dat de tijd dringt. Ik ben al 25.”

Niet veel later krijgt ze een sms. Ze staat op en maakt oogcontact met mij: “My mother.” Vervolgens verlaat ze de trainingsruimte.

Association for Talent Development

NOTE: De Association for Talent Development (ATD) is een internationale organisatie dat op jaarbasis wereldwijd bijeenkomsten organiseert over Talent Development. In dit geval ging het om het jaarlijkse congres voor het Midden-Oosten. Het programma bestond uit een programma gevuld met internationale sprekers op het gebied van Learning & Development. De deelnemers komen uit het Midden-Oosten, het meerendeel uit de UAE, Saudi Arabia, Oman, Kuwait, Bahrain en Qatar. Zie ook www.td.org  

Door | 2017-04-30T22:32:45+03:00 23 april 2017|Cultural Differences, Sparkling Storytellers|2 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

2 Reacties

 1. Angelica Thomas-Poelmann 24 april 2017 om 12:02 - Antwoorden

  Lieve Annechien,
  Wat fijn dat jij het zo goed maakt.
  Jouw columns houden mij op de hoogte van jouw wel en wee.
  Ik wens jou heel veel liefs en succes met jouw blijvende studie.
  Stevige kus van Angelica uit Venlo, Holland.

  • Annechien Lubbers 24 april 2017 om 16:35 - Antwoorden

   Lieve Angelica,

   Wat een superlieve reactie van jou! Ik word er helemaal blij van en vind het geweldig dat u nog altijd zo trouw meeleest!

   Een dikke knuffel terug voor u! Liefs, Annechien

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.