Dresscode Dubai – wat zijn de gouden regels?

Dresscode Dubai – wat zijn de gouden regels?

Wat is de dresscode vandaag?

Nog nooit heb ik me zo vaak op een dag omgekleed als sinds ik in Dubai woon. Drie keer per dag verkleden komt regelmatig voor. Niet alleen omdat het in de zomermaanden in Dubai zo bizar heet kan zijn, dat je je wel moet verkleden als je even buiten bent geweest. De formele en informele dresscode zijn hier heel belangrijk. Tegen bezoek uit Nederland zeg ik altijd, neem een feestjurk mee die je in Nederland met oud&nieuw of een bruiloft aan zou kunnen trekken. 

In Nederland vond ik het niet meer dan normaal om na een werkdag gelijk door te gaan naar een etentje. Hupsakee van kantoor rechtstreeks door. Make-up bijwerken? Je verkleden? Nee, joh. Een hand door mijn krullen en gaan. Tenslotte is de gemiddelde Nederlander nou niet zo van de tierlantijntjes, dus ben je dan prima gekleed. Komt bij dat je vaak nog even met weer of wind een stuk loopt of fietst op weg naar het restaurant, het café of het huis van die vriend of vriendin.

Dubai dresscode

In Dubai gaat dit anders. Mensen gaan zelfs naar kantoor in outfits waarmee je in Nederland naar een chique diner zou gaan. Of in een jurk waarmee je zo een gala kunt bezoeken. Beetje het niveau van de kleding waarmee Donna en Jessica van de Netflex serie Suits op het advocatenkantoor rondlopen. Stiletto’s, strakke mooie jurken en bijpassende accessoires.

Nu loopt niet iedereen er zo bij, gelukkig. Toen ik destijds op de Indiase universiteit werkte, ging ik juist vrij conservatief gekleed naar het werk. Altijd een lange broek met een bloes, jasje of regelmatig ook met een lange tuniek of soort van jurkje erover heen. Voor dit werk kwam ik namelijk op scholen en in wijken waar je te maken krijgt met de Arabische wereld. De échte Arabische wereld en niet de postzegel wat Dubai eigenlijk is in het Midden-Oosten. In Dubai kan alles. Bijna alles, binnen grenzen. Als vrouw loop je gewoon in vrouwelijke kleding, en ongesluierd over straat.

Dresscode Dubai Annechien Lubbers

Let wel op waar je heen gaat

Niet iedereen beseft het bijzondere van de mix van culturen en geloven die hier samen komen. Zo lopen er steeds vaker enorm bloot geklede toeristen in zomerse jurkjes in de malls. Officieel geldt voor de malls de dresscode: schouders, bovenarmen en tot de knie is alles bedekt. Ook voor de vakantie gangers. Ik ken verhalen van mensen die bij de supermarkt geweigerd werden door de beveiliging omdat hun jurk te kort was. Hen werd gevraagd om even een sjaal te gaan kopen die omgeknoopt kon worden. Of later terug komen in gepaste kleding. Ga je naar de overheid toe dan kan je beter ook gepast gekleed zijn. Wat vooral inhoudt, niet te strak en niet te bloot. Het gaat om respect. Wil jij met respect behandeld worden, dan doe je dat andersom ook.

Ga je op vakantie naar Dubai? Bekijk dan ook mijn kofferpaklijst

Avond op stap in de club

Ga je ‘s avonds uit eten of naar een club toe, dan trek je als vrouw een mooi jurkje uit de kast. Laat je hobbezak maar thuis, anders voel je je echt niet op je gemak. Hoge hakken aan en flink in de make-up. In het begin had ik altijd het gevoel alsof het permanent Oud&Nieuw was ;-).

Met de warme temperaturen is het wel heel leuk moet ik zeggen om iedereen zo mooi aangekleed rond te zien lopen. Als je ergens bent waar veel Britten zijn, kijkt menig man zijn ogen uit. Deze dames zijn meesters in korte jurkjes en hoge hakken. Al doen ze dat thuis in de UK natuurlijk ook al, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt wanneer ze met een borrel te veel op de kroeg uit komen rollen…

Formele dresscode van 7-sterren hotel Burj al Arab

Elk hotel heeft hier meerdere restaurants, elk met hun eigen dresscode. Zo zijn er in het Jumeirah Beach Hotel wel iets van 14 restaurants, beach clubs en bars. Beetje afhankelijk van het soort bezoeker geldt er een kledingcode. Hoe meer Russen of Engelser, hoe meer bloot er te zien is. Hoe meer Arabieren, hoe bedekter de kleding. Zijn er veel locals of mensen uit Saoedi Arabië dan is bloot uit den boze.

Nu zijn de omschrijvingen van de dresscodes ook altijd wel mooi om te lezen. Zoals deze van het restaurant in de lobby van 7-sterren hotel de Burj al Arab:

Gentlemen are requested to wear a shirt, full-length trousers or jeans and closed shoes.
Ladies are requested to wear a dress, long or short skirt or jeans and top.
UAE national dress is welcome.

Gelukkig zou je denken, geen harige voeten in slippers of sandalen. Deze zijn voor mannen immers niet toegestaan. Alhoewel. Er zijn altijd uitzonderingen. Kom je als local in je traditionele witte gewaad, dan zijn sandalen uiteraard de norm. Natuurlijk dan wel van Armani, Pradi of Gucci! Verschil moet er zijn.

Door | 2017-06-18T08:18:22+03:00 21 mei 2017|Cultural Differences|3 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

3 Reacties

 1. Mascha Looije 27 juni 2017 om 22:50 - Antwoorden

  Hey annechien, ooit in een ver verleden werkten we samen bij Elsevier congressen. Ik begrijp dat je nu in Dubai vertoeft en Linda wel eens tegen het lijf loopt 😉 Ik geniet mee van je avonturen op papier (‘t scherm in dit geval dan). Blijf van die leuke blogs posten!! Groetjes uit Den Haag

  • Annechien Lubbers 28 juni 2017 om 20:30 - Antwoorden

   Hi Mascha,
   Wat ontzettend leuk om van jou hier een reactie te ontvangen. Inderdaad, die goede oude tijd bij congressen. 🙂 En Linda kom meer dan ‘zo nu en dan’ tegen. Superleuk dat jij meeleest!
   groetjes Annechien

 2. Anke 10 augustus 2018 om 23:51 - Antwoorden

  Hallo Annechien,
  Ik lees net dit verhaal van je, erg leuk!
  Ik weet niet of je nog reageert op mijn vraag, maar ik probeer het toch!
  Wij gaan in november voor een vakantie naar Dubai. Met onze zonen. Nu heb ik al wel het een en ander gelezen over Dubai maar heb toch nog wel vragen. Is het echt zo dat heren liefst niet in korte broek gezien mogen worden? Wij vroegen ons af of het in lange broek niet erg warm is! Ook het dragen van zomer jurken wordt afgeraden, ik was van plan gezien de temperatuur om jurken zonder mouwen mee te nemen! Is dat wel verstandig?
  Ik wacht je reactie wel af! Bedankt voor het eventueel lezen van dit bericht!
  Groetjes Anke

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.