Polski Sklep

Polski Sklep

Jarenlang fietste ik in het centrum van Den Haag langs de Polski Sklep, de Poolse buurtsuper. Druk dat het daar altijd was. Vooral op zondag als de Poolse dienst in de kerk op de hoek net afgelopen was. Ik verbaasde me vaak over al die mensen die massaal Poolse producten inkochten. Naïef dacht ik toen nog: “Waarom ga je niet gewoon naar de Albert Heijn die 100 meter verderop zit? Daar heb je een veel groter aanbod en kan je vergelijkbare en ongetwijfeld genoeg lekkere dingen vinden.”

Ons ben zuunig
De gemiddelde Nederlander gedraagt zich als hij de landsgrenzen oversteekt niet anders. De zwaar overbeladen sleurhutten die op de Route du Soleil het verkeer ophouden, zijn niet voor niets een fenomeen in Europa. Al meerdere keren maakten kennissen in Dubai grappen over die rare Hollanders met hun caravan.

De moderne vakantieganger vult tegenwoordig een koffer met kilo’s drop, kaas en zelfs sauzen, kruidenmixen, koffiebonen, broodbeleg, koekjes en kant-en-klare maaltijdvakken. Over de Nederlander die geëmigreerd nog maar te zwijgen…

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet.
Nu bestaat er in Dubai een fantastische Facebook groep ‘Dutch in Dubai’. De vraagbaak voor elke situatie of probleem waar je als expat in Dubai tegenaan kunt lopen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt gepost. En topics over eten scoren hoog:

“Wie weet of er Bambix te koop is?”
“Heeft iemand al vanillevla gevonden?”
“Waar kan ik nasi kruiden kopen?”
“Waar kopen jullie lekker brood?”
“Ik ben op zoek naar curry kruiden ketchup.”

En van de week nog: “Kan ik ergens hagelslag kopen? Mijn dochter vindt dat zo lekker.”

Snertweer - Annechien Lubbers

Hamsteren!
Het Oud-Hollands hamsteren begint zodra er ergens in Dubai Hollandse producten te koop zijn. Zodra Calvé Pindakaas, Peijnenburg ontbijtkoek of andere lekkernijen worden gespot, zie je dat terug op Facebook “Lays Paprika chips nu te koop in de Mall of the Emirates! Er liggen nog 8 zakken…” Wil je slagen, dan moet je bijna alles uit je handen laten vallen en gelijk naar de bewuste supermarkt crossen.

Hilarische discussies rond eten horen erbij. Met op zijn Hollands directe meningen en oordelen erbij. Vooral over de prijzen wordt veel gezegd. “Heb je gezien hoe belachelijk duur het is?”

Smaakfestijn
Zodra ik in Nederland ben, eet ik tijdens mijn verblijf dingen die ik toen ik voorheen echt niet zo vaak at. Die nu vanwege de zeldzaamheid extra lekker smaken. Gevulde koeken, karnemelk, dropjes, chocomel, broodjes kroket, en alle kazen die er maar bestaan. Op de terugweg in mijn koffer neem ik altijd een paar stukken kaas en wat dropjes mee.

Voor mij geen kilo’s eten, want Dubai is een paradijs als het op eten aankomt. Tegenwoordig ben ik gek op Indiase Biryani, Paneer Tikka of Masala Dosa. Of Arabische mezzes zoals Hummous, Moutabel of Baba Ghanoush.

Dát? Dat eet ik niet.
Persoonlijk verbaas ik me altijd als mensen nooit iets nieuws qua eten proberen. Destijds met mijn Indiase collega’s ook zo gelachen hierover. Elke lunch moedigden ze mij aan om weer een nieuw Indiaas gerecht te eten. Vaak zat ik met een loopneus en traanogen aan tafel, omdat het veels te pittig was. Later op de middag een rommelbuik of zó moe omdat die Dal Makhani toch wel erg zwaar op mijn maag viel. En een lol dat mijn collega’s dan hadden.

Tot de dag dat ik Hollandse speculaasjes meenam naar kantoor. Mijn collega die altijd als het hardste van iedereen riep dat ik iets moest proberen, kroop nog net niet onder haar bureau: “I am not hungry, Anna.” “I don’t know this cookie…” “I just had lunch.” Met allerlei excuses probeerde ze eronder uit te komen. Totdat een andere collega zich ermee bemoeide: “Anna, eats our food too. Now we’ll have to try Dutch food.” En lekker dat ze het vonden! De een noemt het speculaaskruiden, de ander noemt elk kruid bij naam…

Door | 2017-04-17T15:48:26+03:00 04 oktober 2016|Huisje Boompje Beestje, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.