Je zal het maar zijn: Waterman

Je zal het maar zijn: Waterman

Stilletjes komt hij langs.
Elke week weer.
Bij zoveel adressen. 
En wat word ik blij van zijn bezoek. Met mij velen in Dubai.

De Waterman
Hij zorgt ervoor dat we overleven. Overleven in een woestijnklimaat waar water heilig is. De waterman – staat ook wel bekend als de delivery man van één van de vele waterleveranciers die Dubai rijk is.

“Komt er dan echt alleen olie uit de kraan?”
Gelukkig niet. Ook water. Knappe koppen hebben het voor elkaar gekregen dat er water uit de kraan komt in de Verenigde Arabische Emiraten. Ooit was het zout zeewater. Via een ingewikkeld proces wordt het zeewater omgezet tot zoet kraanwater. Prima bruikbaar. Alleen drinken en koken de meeste inwoners van Dubai liever met water wat nog meer gezuiverd is.

Zoals de Nederlandse site Veilig op Reis het samenvat:
Over de drinkbaarheid van het leidingwater zijn niet alle bronnen het eens. Hoewel je in Dubai zo goed als zeker het kraanwater gewoon als drinkwater kunt gebruiken is het raadzaam om voor de zekerheid je toch te beperken tot mineraalwater uit flessen.

Waterman - Annechien Lubbers

Gezeul met flessen
Tijdens mijn eerste weken in Dubai sjouwde ik me een ongeluk aan al die zware flessen water.

Daar kwam snel verandering net na onze verhuizing. De deurbel ging en daar stond hij: de Waterman. Een goedlachse Indiase meneer: “Hi Ma’am. Do you want water? The previous tenants ordered with me.”
Ik riep gelijk ‘ja’.

Service aan huis
Via de waterleveranciers kan je een cooler huren inclusief grote plastic reusable flessen waar 5 gallon water ingaat. Die bezorgd worden door (daar heb je hem weer!) de Waterman.

Eigenlijk is het vergelijkbaar met de ouderwetse melkman in Nederland. Je zet de lege flessen met een coupon uit het bonnenboekje bij de voordeur. En één keer per week krijg je nieuw water. Voor slechts AED9 – circa € 2,00 à 2,50 – per fles van 18,9 liter.

Drinken, drinken, drinken
De Waterman staat bij mij in hoog aanzien. Zeker sinds ik ondervond en van artsen hoorde dat je hier dagelijks 3 liter water moet drinken. Zoveel? Ja, in dit klimaat heeft je lichaam heel veel water nodig.

(Verhaal gemist: ‘Bij de Egyptische dokter.’)

Met zijn vrachtwagen gevuld met waterflessen rijdt de Waterman door Dubai. En doet hij zijn best om de flessen zo koel mogelijk bij je thuis te bezorgen. Wat natuurlijk een onmogelijke opgave is als het buiten 40+graden is. Het advies: ‘bewaar plastic flessen in koele ruimtes’ gaat hier natuurlijk niet werken.

Spontane ontmoeting met mijn held
Van de week liep ik onze waterman tegen het lijf. Ik ging net weg, toen hij met zijn karretje gevuld met zware waterflessen voor de deur stond.

Ik vertelde hem hoe blij ik ben met zijn trouwe bezorging. Met een grote lach antwoordde de man:
“People are always happy to see me. Everybody needs water to survive.” En zo is het!

Ik neem nog een glas!


NOTE:
Nederlandse bedrijven en ingenieurs zijn volop vertegenwoordigd als het aankomt op de ontzilting van zeewater. Een ingewikkeld proces voor een leek, wat er ongeveer zo uit ziet.

Waterzuivering - Annechien Lubbers

Bron: Lenntech

Door | 2017-04-23T06:03:36+00:00 10 juni 2015|Je zal het maar zijn!, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie