Waarom schrijf je momenteel zo weinig?

Waarom schrijf je momenteel zo weinig?

Er was eens een tijd dat ik wekelijks een column schreef. Trouwe lezers begonnen hun maandagochtend met een koffie én mijn column. Schreef ik een keer niet, dan had ik geheid 10 emails of berichten: “Wat is er aan de hand? Waarom is er geen column?” Momenteel is mijn pen wat eigenwijs en schrijf ik onregelmatig. Dat valt de lezers op en zo werd ik laatst stevig ondervraagd.

Hoe werkt jouw schrijfproces eigenlijk?
Normaliter werk ik gedurende de week naar een thema toe. De eerste paar dagen laat ik vooral situaties en momenten de revue passeren. Dan kies ik een onderwerp wat zich in mijn hoofd langzaam tot een column ontvouwd. Juist op de momenten waarop mijn hoofd uitstaat en ik met een andere handeling bezig ben ontstaat het verhaal; tijdens een wandeling, tijdens het douchen, tijdens het koken of autorijden.

Hoe lang ben je gemiddeld met een column bezig?
Van begin tot eind ben ik 4 uur per column bezig.

Dat valt nog mee!
4 uur, is een gemiddelde. Er zijn uitschieters, unieke verhalen die ik binnen een half uur heb geschreven, met nog wat aanscherping zijn ze binnen het uur klaar voor publicatie. Helaas is dat meer uitzondering dan regel. In veel gevallen ben ik toch wel 6 uur bezig. De taalpurist in mij neemt haar tijd en speelt eindeloos met zinsconstructies, woorden en perspectieven. En dan is er nog de innerlijke criticus waar elke schrijver mee te maken heeft. Een verhaal wordt eerst grondig gekeurd voordat het gedeeld wordt.

Met jouw schrijfervaring moet jij toch makkelijk wekelijks een column kunnen delen.
Waarom doe je dat niet?
Ik ‘schrijf’ nog steeds veel verhalen. Alleen plaats ik het meerendeel niet op mijn website. Mijn schrijfbrein ziet aan de lopende band verhalen. In Dubai alleen zoveel, dat het wat overweldigend is. Als je op een dag met gemak 3 verhalen kunt kiezen, welke kies je dan?

Daar komt bij dat veel rariteiten van Dubai voor mij al zo gewoon zijn geworden. Ik loop niet meer de hele dag met een open mond van verbazing rond. Daardoor vind ik (of die criticus in mij) ook veel verhalen niet boeiend genoeg om te delen. Juist doordat ik al zoveel verhalen heb gedeeld, wil ik wel een originele insteek houden.

Plus dat het leven in Dubai op een hoog tempo plaatsvindt. Je leeft hierdoor enorm in het nu. Vooruitplannen doe ik slechts voor een vakantie of die ene keer dat ik een uitnodiging voor een feestje krijg dat niet deze week, maar volgende week plaatsvindt. Door het hoge tempo gebeurt er veel, en kan het zo zijn dat een ‘verhaal’ wordt ondergesneeuwd door andere gebeurtenissen. En dat ik dan dagen later denk, “Oh ja, dat had ik op willen schrijven.” Of dat ik letterlijk wat aantekeningen vind in mijn notitieboek, wat een column had kunnen worden.

Grappig hoe dat werkt.
Zeker weten, maar je hebt mij gestimuleerd en aan het denken gezet. Ik zal weer vaker gaan schrijven, want het is nog altijd zó leuk om te doen.

Leuk, ik geef je een paar dagen en dan verwacht ik wel een nieuwe column in mijn mailbox!
Deal!

Oeps…belofte maakt schuld.

Door | 2017-02-23T14:12:44+00:00 02 oktober 2016|Schrijven & Spreken|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie