Wat overblijft, is een verhuisdoos

Wat overblijft, is een verhuisdoos

Zonder onderdak geen geborgenheid.
Zonder geborgenheid geen veiligheid.

Basisprincipes die we allemaal kennen, waar we in de Westerse welvaart vrijwel nooit over na hoeven te denken. Dat de Piramide van Maslow echt zo werkt, ondervind ik momenteel aan den lijve.

Behoeftenpiramide
Uit je comfortzone als aanstaande ‘emigrant’ schudt de wereld onder mijn voeten. Volgens Maslow kan een mens zich pas verder ontwikkelen als de basis gevuld is. Als je eten hebt en een dak boven je hoofd. Hoe dat dak er precies uit moet zien, is niet beschreven.

Na 1,5 week schipperen tussen verschillende slaapplekken, merk ik dat ik behoefte krijg aan vastigheid.

Kamperen in eigen huis
Eerst hebben we ons eigen bed verhuisd naar Brabant. Daarna hebben we voor de aanstaande huurder van ons huis een bed geregeld. Dat je niet 100% kan vertrouwen op de shopping list van een medewerker (van de bekende geel-blauwe woonwinkel), kwamen we achter nadat er onderdelen misten. Dus sliepen we een paar nachten op onze bank. In een bijna lege woonkamer. Kamperen in je eigen huis.

Van de bank weer door voor 1 nacht naar het nieuwe bed. Slaapt best lekker moet ik zeggen. De huurder boft straks. Toen door naar mijn eigen bed in Brabant.

Tandenborstel mee
Regelwerk bij de Ambassade in Den Haag dus ik ging met spullen onder mijn arm naar vrienden in Scheveningen. Wakker worden tussen de Haagse schreeuwende meeuwen en dat ik me afvroeg: “Waar ben ik?”

Wat overblijft, is de verhuisdoos - Annechien Lubbers

Slapen tussen verhuisdozen
Weer door naar Brabant, naar mijn eigen bed (tussen de verhuisdozen). En weer een dag met spullen onder mijn arm, slapen bij een vriendin waar ik al vaak thuis heb gewerkt, co-werken als ondernemers. Een voor mij bekendere plek. Al kende ik de slaapkamer nog niet.

Paar nachten in mijn eigen bed en weer als tussendoortje een nacht in een slaapzak op de bank in ons huis.

Ontheemd
Voor mij betekent de grootste verandering de verhuizing van mijn eigen spullen. Auto-, fiets- en spullenloos in Den Haag voel ik mij toch enigszins verloren. In Brabant voel ik mij nu thuis. Daar staat een groot deel van mijn spullen. Alleen kan ik dit de helft van de tijd (nog) niet vinden.

Meer dan genoeg  
Elke nacht heb ik een dak boven mijn hoofd, een plek waar ik kan slapen. Er wordt aan alle kanten voor mij gezorgd met heerlijk eten en drinken en ik word blij verwarmd door alle liefde van mijn dierbaren. Daarom omschrijf ik deze periode als een vrolijk gekkenhuis. Dankbaar!


Piramide van Maslow

De Piramide van Maslow is hiërarchische ordening van behoeften.
Abraham Maslow publiceerde dit in 1943. Volgens hem zijn de universele behoeften van de mens in deze hiërarchie te rangschikken. Pas als de lager geplaatste behoeften bevredigd zijn, kan de mens streven naar de behoeften die hoger in de hiërarchie geplaatst zijn.

Maslows behoeftehiërarchie ziet er als volgt uit:

 1. Organische of lichamelijke behoeften
 2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid
 3. Behoefte aan saamhorigheid
 4. Behoefte aan waardering, erkenning en zelfrespect
 5. Behoefte aan zelfverwerkelijking
 6. Behoefte aan zelftranscendentie

Bron: Wikipedia

Door | 2017-04-26T09:10:48+00:00 09 april 2014|Emigreren voor beginners, Sparkling Storytellers|2 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

2 Reacties

 1. Frans 11 april 2014 om 07:35 - Antwoorden

  Alles wat je overkomt kan een kans zijn,
  of een obstakel om te groeien.
  Aan jou de keuze.
  Wayne Dyer

  • Annechien Lubbers 11 april 2014 om 09:45 - Antwoorden

   Mooie quote Frans. Dank voor het delen!

Geef een reactie