India – Dé Snor

India – Dé Snor

Om studenten te werven was ik een maand geleden in Hyderabad (India). Een stad met slechts 6.7 miljoen inwoners, wat voor Indiase begrippen ‘een dorp’ is. Of zoals mijn collega’s zeiden: “Fijne, kleine stad.”

De Indiase cultuur, waar ik in Dubai ook dagelijks mee in aanraking kom, staat ver van de Nederlandse cultuur. Je hebt de wereld en dan heb je India. Een wereld op zich. Een land met 1.251.695.584 inwoners en volgens de verhalen meer dan 1000 talen.
 
Je bent pas goedgekeurd, als je een snor hebt
Nu was het mij in Dubai al opgevallen dat de meeste Indiase mannen, en zeker die afkomstig uit het zuiden van het land, bijna allemaal een snor dragen. Zelfs op de Indiase middelbare scholen in Dubai lopen jongens van 14 / 15 en ouder al met snorren. En ja, dan bedoel ik zo’n snor waar menig Europese volwassen man jaloers op zou zijn.

Dat de ‘snorrenmode’ niet alleen mij als Westerse vrouw opvalt, blijkt uit dit discussieforum: “Why do South Indian People like to keep a moustache.” (Vooral de link openen en even naar beneden scrollen om de foto’s te zien…)
 

India - Annechien Lubbers
Der Rudi
Waar ik persoonlijk in veel gevallen een snor associeer met de jaren ’80. Met de snorren van Ruud Gullit, Jan Wouters, Berry van Aerle, Adrie van Tiggelen en ga zo maar door. Of met de ski-leraar in de reclame commercieel van Heineken. Of met Duitse krimi-series. Het doet me ook denken aan Schlager-zangers (hmmm, zouden onze vakanties naar Oostenrijk indruk gemaakt hebben).

Anno 2016 ken ik buiten mijn Indiase collega’s weinig mannen met een snor. Baarden daarentegen…

Symbool van mannelijkheid 
De mooiste exemplaren snorren kwamen in Hyderabad aan mij voorbij. Van zo’n snor die in een krul gedraaid is, tot een rechte snor of de nonchalante alias rommelige snor. 

Van de taxichauffeur, de douanebeambte, de hotelmedewerker, de gast, de schoonmaker op de luchthaven, de vader die kwam informeren naar de studiemogelijkheden voor zijn zoon (beide met snor) en andere potentiële studenten. Jong, oud. Allemaal mét snor. Ieder zijn voorkeur. 

“Een beetje man, kan niet zonder snor!” 

 

Nog meer India - Annechien Lubbers
Zal je net zien dat de receptionist, die bij het welkomstritueel in mijn hotel op de achtergrond stond toen de foto genomen werd, geen snor had. Daar gaat mijn geloofwaardigheid. Hun prachtige ritueel zorgde ervoor dat ook ik een mooi versiersel kreeg. Incredible India!

Door | 2017-06-30T15:04:08+00:00 13 maart 2016|In de regio, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie