Bahrain – The Secret

Bahrain – The Secret

Ruim een week geleden maakte ik mijn 1e zakenreis in de regio (in mijn eentje). Naar Bahrain, officieel het Kingdom of Bahrain. Een land dat uit 33 eilanden bestaat, en via de bekende King Fahd weg verbonden is met Saudi Arabia. In Bahrain ontmoette ik een wereld van uitersten.

Je hebt schoon én schoon
Ik bracht een bezoek aan een grote middelbare school, met bijna 13.000 leerlingen allemaal van Indiase komaf*. Net zoveel scholieren als de totale populatie van mijn geboortedorp Hoevelaken.

Voor de bovenbouw leerlingen waren er oriëntatiedagen georganiseerd om ze te helpen bij de keuze voor hun vervolgopleiding. Meerdere universiteiten uit India, Bahrain en de Verenigde Arabische Emiraten waren aanwezig. Elke hogeschool of universiteit kreeg voor die dagen een eigen klaslokaal. Ook ik had mijn eigen lokaal waar ik ouders en scholieren uitleg gaf over onze programma’s.

IMG_4230

Koude kermis
En dat lokaal was nou niet bepaald zoals ik had verwacht. De medewerkers van de school waren enorm vriendelijk, behulpzaam, ze hadden alles goed georganiseerd, maar de school had  ‘iets’ andere normen op het gebied van schoonmaak en onderhoud.

Menig studentenhuis in Nederland zou er in vergelijking met ‘mijn klaslokaal’ luxe uitzien. Aan de toiletten zal ik geen woorden aan vuil maken….het was even slikken toen ik deze ruimte betrad.

Aan het einde van een lange dag, schreeuwde alles in mij: “Ik wil een schone omgeving, waar ik niet continu buiten mijn comfortzone ben.” Dankzij de tip van een dame die ik ken via Wereldvrouwen** belandde ik in een sprankelende lobby van een bekend 5-sterren hotel. Glimmend marmer, blinkend glas en pracht & praal. Och, wat smaakte die cappuccino heerlijk.

IMG_4268

Bijna niet te bevatten
Later in de taxi werd ik verrast. Een chauffeur in traditioneel gewaad achter het stuur. “Huh? Een lokale Bahraini als taxichauffeur?”

De chauffeur moest lachen om mijn verbazing. “Ik weet het. In Dubai rijden goedkope arbeidskrachten op de taxi. In Bahrain mogen alleen locals als taxichauffeur rondrijden,” vertelde hij. Daarna deelde hij allerlei ins en outs over Bahrain.

Er kan nog meer bij
Als kers op de taart, werd ik bij mijn vertrek op de luchthaven getrakteerd op een groep pelgrims op weg naar Mekka. Ongeveer 100 mannen in outfits die ik in eerste instantie vooral op twee witte handdoeken vond lijken. Later bleek toen ik op internet zocht, dat dit Ihram kleding was. Een traditie die hoort bij de pelgrimstocht. De kleding is letterlijk gemaakt van ‘towelling material’.

Aangezien verwondering, verbazing en uitersten ondertussen aan de orde van de dag zijn voor mij, liep ik al snel door richting de boekhandel op de luchthaven. Bij de nieuwe aanwinsten lag het nieuwe boek van Deepak Chopra – Super Genes. Iets verderop lagen Eckhart Tolle, Wayne Dyer, The Law of Attraction en The Secret. Westerse spirituele boeken? Weer viel mijn mond open van verbazing. Deze regio blijft me verrassen.

Windvlaag
Voordat ik verder kon mijmeren voelde ik een kleine windvlaag rond mijn enkels. Iets wapperde. Ik keek over mijn schouder en zag dat een man een grote doek op de grond neerlegde, nog geen meter van mij vandaan. Naast hem stelden 5 mannen zich op in een rij. Één man stond aan de kop. Toen pas realiseerde ik mij dat de oproep voor het gebed net door de luidsprekers had geklonken. Tijd voor het gebed. 

Nu voelde ik mij ineens ongemakkelijk. Wat een uitersten bij elkaar. Ik kon maar één ding bedenken en dat was doorlopen richting mijn gate. Met een laatste stop bij de Duty Free winkel, die vrolijk versierd was in kerstsferen. Vooraan lag een knuffel; een als Santa Claus vermomde kameel. Made in Bahrain. Natuurlijk, nog een contrast dat er wel bij kon. 

Het duurde die nacht lang voordat ik in mijn bed in Dubai de slaap kon vatten. Wat een indrukken. 

Het nieuwe jaar 2016 belooft een sprankelend jaar te worden. Zelf geloof ik niet in goede voornemens, wel in beloftes. Bij deze beloof ik mezelf en jou dat ik weer vaker columns ga schrijven. 

Ik wens je bij deze een gelukkig, gezond & vooral tevreden jaar toe. Geniet!

IMG_4312

NOTE:

*Ook in Bahrain vormen Indiase expats ongeveer 1/3 van de totale populatie.

** Wereldvrouwen is een groep Nederlandse vrouwen die geëmigreerd zijn en overal ter wereld wonen. Via Facebook delen zij tips en verhalen.

Door | 2017-06-30T15:04:21+00:00 31 december 2015|In de regio, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie