Koninklijke meeting met de Sheikha

Koninklijke meeting met de Sheikha

Na krap 1,5 week in Dubai zat ik afgelopen dinsdag al aan tafel voor een business meeting met Emirati. The Netherlands Business Council (NBC) had mij uitgenodigd om deel te nemen aan ‘Netherlands-Sharjah Business Roundtable’ in Sharjah (het buuremiraat van Dubai).

Dat zakendoen in de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) om andere omgangsvormen vraagt, wist ik. Nu mocht ik de etiquette zelf ervaren. En dat heeft indruk gemaakt!

Verbluffend gastheerschap
Emirati zijn een trots volk. Als ze iets organiseren, straalt dit er vanaf. Direct na de afrit van de snelweg werd deze meeting met uitgebreide bewegwijzering aangekondigd. Op een manier waar het hart van menig Nederlandse congresorganisator sneller van gaat kloppen. Banners in alle soorten en maten maakten duidelijk dat er een warm welkom was voor de delegatie van Nederlandse bedrijven.

Het devies is hier: “Je heet gasten niet welkom. Je ontvangt ze met open armen!”

Bij het zien van het gebouw van de Chamber of Commerce viel mijn mond open. Het was net een Arabisch kasteel. Dit zou zo het decor van een film kunnen zijn.

Bij de ontvangst voegde ik me veilig bij de Nederlandse heren in het gezelschap. Vertegenwoordigers van rederijen, maritieme technici en uiteraard ons Neerlands trots, de bloemenhandel.

Statige Emirati heren
Om ons heen liep een bataljon van Emirati. Allen keurig gekleed in de traditionele witte Kandoora. Zodra een van deze heren naar mij knikte, knikte ik netjes terug. Handjes uitwisselen is een stap te ver en doet een vrouw pas als de man dit aangeeft.

De zaal vulde zich met 40 man: vertegenwoordigers van de overheid van Sharjah, de Nederlandse consul generaal & de consul, het comité van het NBC, de sprekers en uiteraard de deelnemende bedrijven.

http://annechienlubbers.nl/wp-content/uploads/2014/05/IMG_2467.jpg 
Koninklijk bezoek
De Sheikha was aangekondigd in het programma. Zij zou het geheel openen.

Een stralende vrouw in Abaya wachtte in de zijruimte met meerdere locale dames om zich heen. Zij liep statig naar voren en opende de meeting. Na haar benadrukten alle sprekers het belang van de goede samenwerking tussen Nederland en de UAE.

“Many UAE people have respect for the Dutch.”
Waar wij in Nederland overspoeld worden met water is er hier een groot tekort aan water. Dit schept een band en verbindt onze landen. Net als de 200 bedrijven die in de UAE gevestigd zijn, zoals Shell, Vopak, Damen, ING, Unilever en KLM, “And many more.”

Het vestigingsklimaat in Sharjah kwam uitgebreid aan bod. Dit is gunstig voor bedrijven die 100% ownership willen behouden. Binnen 1 dag kan het papierwerk afgehandeld en een bedrijf gestart zijn.

Exchange of gifts - Annechien Lubbers 
Verschillen zijn er ook
Dat een bierbrouwerij zich liever buiten Sharjah vestigt is begrijpelijk. In een emiraat met 1000 minaretten zijn zij trots op hun tradities en geloofsovertuigingen. En ook op hun regels rondom alcohol (lees = geen alcohol, ook niet in hotels).

De sprekers bedankten stuk voor stuk alle aanwezigen en de Nederlandse consul in het bijzonder. Een gast draag je op handen. En als gast ben je dankbaar voor de ontvangst. Zo bouw je een band met elkaar op.

Dat de gebruiken echt anders zijn, bleek zodra er een promotievideo werd afgespeeld. Ineens stonden alle Emirati op en liepen weg. Op de Nederlanders na, was iedereen aan de wandel.

Onder de tafel
Toen iedereen weer zat, keek ik eens rustig rond. Het contrast was ook onder de tafel goed zichtbaar. Ik zag: schoenen, sandalen, schoenen, sandalen, en ja hoor blote voeten naast een paar keurig neergezette sandalen en weer een paar stevige Hollandse stappers. De Emirati dames liepen op juweeltjes van pumps.

De meeting werd afgesloten met de ‘exchange of gifts’. Een fotograaf legde elke handeling vast met meerdere foto’s. Iedereen werd vereeuwigd en de uitnodiging voor sapjes en hapjes volgde.

Nu of nooit
De Sheikha was nog steeds aanwezig. Ik vond het bijzonder dat ze hier zoveel tijd aan spendeert. Wanneer ze aan mij voorbij liep, kon ik het niet laten om haar, als vrouwen onderling, aan te spreken.

In het Arabisch zei ik keurig: “Tasharrafna.” Dit betekent: “Nice to meet you.”

Ik vertel haar dan dat ik onder de indruk ben dat ik haar mag ontmoeten. Dan ontstaat er een enigszins ongemakkelijk moment, wanneer zij antwoordt: “I am not the sheikha…” Oeps. Met een lach probeer ik het moment snel om te praten naar iets anders.

De Sheikha - Annechien Lubbers 
Al snel meldt de volgende Nederlander zich bij haar. Wederom hoor ik de dame herhalen: “I am not the Sheikha.”

“Wie is dan wel de Sheikha?” bleef een vraag die meerdere mensen zich stelden tijdens de afsluiting. Het antwoord kregen we. De Sheikha was vandaag helaas verhinderd.

Dit kon de pret niet drukken. Mijn dag kon niet meer stuk. Ik heb mijn ogen uitgekeken en genoten van alle cultuurverschillen.

Nogmaals een bijzondere dank aan het NBC en de Chamber of Commerce in Sharjah voor de uitnodiging!

Door | 2017-04-26T09:52:30+00:00 05 mei 2014|Cultural Differences, Sparkling Storytellers|0 Reacties

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie