Dagtaak: huurcontract

Dagtaak: huurcontract

Het vernieuwen van een huurcontract, een simpele handeling zou je denken. Niet als er een nieuwe verhuurder is. En al helemaal niet in Dubai. Afgelopen week ben ik zeker 6 uur bezig geweest met het vernieuwen van ons huurcontract. Wat is er dan zo complex?   

Investeerdersmarkt
Dubai is een gewilde plek voor investeerders. Ondanks dat de prijzen van vastgoed bizar hoog zijn, worden huizen verkocht alsof ze niets kosten. Nieuwe wijken worden uit de grond gestampt.  Van over de hele wereld komen de rijken der aarden hun geld uitgeven aan vastgoed in Dubai. En de meesten kopen zonder een huis ooit van dichtbij gezien te hebben.  

Baas boven baas
Als voorbeeld ons appartement. Een appartement van 120m2, twee slaapkamers en twee badkamers (in Dubai is het heel normaal dat elke slaapkamer een eigen badkamer heeft). Ons appartement is verkocht aan iemand die het nooit gezien heeft. Op basis van wat feiten en foto’s werd er een transactie van ongeveer € 500.000,- gedaan. Alsof het niets is. En dan te bedenken dat deze persoon jonger dan ik is…en al meerdere panden bezit.

Op het gebied van geld loopt in Dubai de overtreffende trap rond. Rijker dan rijk. En ook de huurprijzen zijn hier absurd hoog, maar gelukkig bieden veel werkgevers ‘Housing allowances’ in de arbeidscontracten aan. 

Same – Same 
Een nieuwe eigenaar betekende ook een nieuwe huurcontract met deze persoon. Alles wordt hier uitbesteed aan makelaars, waarvan ik me overigens vaak afvraag bij welk pakje boter zij hun makelaarsdiploma hebben gekregen.

De nieuwe verhuurder zullen wij dus nooit ontmoeten, net als onze vorige huisbaas die ik alleen van een paspoort-kopie kende. De investeerder die een huis koopt, heeft natuurlijk helemaal geen tijd voor gedoe met huurders.  

Gedoe? Ja. Afgelopen week zeker 6 uur bezig geweest met de contractverlenging. Waarom zoveel? In ons geval was het blijkbaar heel moeilijk om het bestaande contract, wat volgens afspraak precies hetzelfde zou blijven (geen huurverhoging, geen nieuwe clausules of voorwaarden), letterlijk over te typen.  Er zaten meerdere fouten in het nieuwe contract. In een land waar het rechtssysteem kort samengevat nogal anders is dan in Nederland, wil je dat afspraken goed geregeld zijn en ook goed begrijpen waar je voor tekent.    Huurcontract - Annechien Lubbers Adem in, adem uit
Telefoontjes met de makelaar, met locale overheid en zo bleef het cirkeltje doorgaan. In gedachten herhaalde ik ondertussen de beroemde uitspraak: “It’s Dubai!”

Meerdere bezoekjes aan het makelaarskantoor (en dus meerdere keren met gigantische drukke liften in wolkenkrabbers). En dan nog met een Pakistaanse medewerker van het makelaarskantoor op naar het kantoor van manlief, die moest tekenen. En die Pakistaanse meneer sprak uiteraard zeer gebrekkig Engels…  

Ze leefden nog lang en gelukkig
Uiteindelijk is het net als in een sprookje goed afgelopen: ze leefden nog lang en gelukkig in hun prachtige appartement met uitzicht op Marina en de Emirates Golf Club. 

About the Author:

Het vertalen van avonturen, ervaringen en ontmoetingen naar inspirerende verhalen op papier. En als lezers daar dan ook nog enthousiast van worden, is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat jij meegeniet!

Geef een reactie